Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

Mleczarze: zmniejsza się liczba producentów mleka

20 września 2006

Co roku zmniejsza się liczba producentów mleka - w czasie wejścia Polski do UE produkowało je 355 tys. rolników, a w 2006 r. o 20 proc. mniej (284 tys.) - poinformował w poniedziałek na konferencji podczas targów Polagra-Food wiceprezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemar Broś.

Jego zdaniem, w następnych latach będzie następowała koncentracja produkcji mleka. Broś szacuje, że przez kolejne 5 lat z rynku będzie "wypadało" rocznie 20-25 tys. gospodarstw produkujących mleko. W 2010/2011 powinno ich zostać 160-180 tys.

Broś uważa, że najszybciej z produkcji mleka zrezygnują małe gospodarstwa, które posiadają do 3 krów. Nie będą one mogły sprostać wymogom stawianym przez Unię Europejską.

Jak zaznaczył, do końca tego roku gospodarstwa dostarczające mleko do mleczarni będą musiały wykazać, że spełniają określone warunki sanitarno-higieniczne. Broś ocenił, że ten warunek jest dosyć łatwy do spełnienia, ale kolejne dwa - dostosowanie do standardów ochrony środowiska i zapewnienie tzw. dobrostanu zwierząt - prawdopodobnie nie będą możliwe do wykonania przez drobnych dostawców.

W Polsce, choć liczba producentów mleka zmniejsza się, to jest wyższa niż w innych krajach UE. Według danych na 2004 rok w Polsce było 355 tys. dostawcó w, podczas, gdy np. w Niemczech 209 tys., we Francji 159 tys., w Holandii - 40 tys., a w Wielkiej Brytanii - 37 tys.

Od 2000 r. dwukrotnie w naszym kraju zwiększyła się produkcja mleka w przeliczeniu na gospodarstwo - w 2005 r. rolnik przeciętnie dostarczał ponad 30 tys. kg mleka rocznie.

Wbrew powszechnemu przeświadczeniu, że zagłębiem mlecznym są województwa podlaskie i mazowieckie, najbardziej skoncentrowana produkcja mleka jest tam, gdzie były duże gospodarstwa rolne - w woj. zachodniopomorskim, opolskim i lubuskim.

W Polsce jest obecnie 135 tys. dostawców hurtowych, reszta to mali dostawcy produkujący niewielkie ilości mleka. Najwięcej takich producentów jest w woj. podkarpackim, świętokrzyskim, małopolskim, śląskim i łódzkim. Zdaniem eksperta, to oni w pierwszej kolejności zrezygnują z produkcji.

Jak powiedział Broś, by móc obecnie utrzymać rodzinę wiejską trzeba dostarczać do skupu co najmniej 50 tys. kg mleka rocznie, a za 5 lat trzeba będzie produkowa ć 4 razy więcej.

Broś uważa, że limitowanie produkcji mleka, które nastąpiło w momencie akcesji do UE, pozytywnie wpływa na kondycję producentów mleka, gdyż zapewnia stałe i pewne powiązanie producentów z zakładami przetwórczymi. Ponadto obserwowany jest stały wzrost cen mleka. W 2000 roku cena mleka była na poziomie 78 gr. za litr, podczas, gdy w 2005 r. mleczarnie płaciły za litr mleka prawie 93 gr. W stosunku do 2004 roku cena mleka wzrosła o 6,4 proc.

Mleczarze narzekają na wielkość limitu produkcji mleka przyznanego przez Unię. Zgodnie z kwotą Polska produkuje w przeliczeniu na głowę mieszkańca znacznie mniej mleka niż inne kraje - 234 litrów rocznie, podczas gdy np. Niemcy 337 litrów na osobę, a Irlandia 1.350 litrów na osobę.

Jednak, jak podkreślił wiceprezes, gdyby nie eksport mleka i jego przetworów, branża mleczna nie mogłaby się rozwijać. Spożycie tych produktów w Polsce jest zbyt niskie i konieczna jest promocja konsumpcji produktów mlecznych.


POWIĄZANE

Żywność GMO postrzegana jest jako żywność szkodliwa i wywołująca skutki uboczne....

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Infor...

Raport Smart Protein sfinansowany ze środków unijnych wiele mówi na temat kondyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę