Mlekovita: 20 mln na linię do produkcji miksów i margaryn

30 czerwca 2003

Mlekovita jest pierwszą w Polsce mleczarnią produkującą margaryny i miksy masła roślinnego oraz śmietankowego. 26 czerwca w siedzibie firmy w Wysokiem Mazowieckiem uroczyście uruchomiono zakład do produkcji tych tłuszczów 

Główna linia, wyprodukowana przez niemiecką firmę Schröder, warta jest 8 mln zł. Koszt całej inwestycji, której zainstalowanie zajęło Mlekovicie dwa lata - to blisko 20 mln zł. Montowały ją dwie białostockie firmy: Fadbet i Instal.

Mlekovita sfinansowała przedsięwzięcie głównie z własnych środków, a tylko część z kredytu bankowego. Zakład jest w stanie wyprodukować 80 ton produktów na dobę.

Największą jednak sztuką jest sprzedanie tej produkcji – mówił podczas wczorajszej konferencji prasowej prezes mleczarni Dariusz Sapiński. – My jesteśmy w tej szczęśliwej sytuacji, że mamy własną sieć dystrybucji, którą wykorzystamy również do sprzedaży tłuszczów roślinnych. 

Prezes Mlekovity ambitnie zakłada, że w ciągu kilkunastu miesięcy jego firma opanuje ok. 10 proc. krajowego rynku margaryn i miksów. Produkty te trafią także za granicę - głównie na rynki wschodnie.

W Mlekovicie dobiegają również końca prace przy uruchomieniu kolejnej linii wytwarzania serów twardych typu Euroblok. Pozwoli to zwiększyć zdolności przetwórcze o ponad 300 tysięcy litrów mleka na dobę. Ta ostatnia inwestycja kosztować będzie 15 milionów złotych, ale w 40 proc. sfinansowana będzie ze środków funduszu SAPARD. 

Zapytany wczoraj przez dziennikarzy prezes Sapiński przyznał, że zarząd Mlekovity złożył ofertę przejęcia mleczarni w Zambrowie. O tej ostatniej głośno było ostatnio w mediach ze względu na jej przymiarki do fuzji z grajewskim Mlekpolem. Przeciwko połączeniu jednak ostro zaprotestowali pracownicy i dostawcy zambrowskiej mleczarni. Prezes Sapiński nie chciał wczoraj rozwijać tematu ewentualnej fuzji. Podkreślił jedynie, że nie zamierza kupować kota w worku i najpierw sprawdzi dokładnie sytuację potencjalnego partnera.

Mlekovita to jedna z największych spółdzielni mleczarskich w Polsce. Dziennie przetwarza 1,6 miliona litrów mleka. Swoje wyroby eksportuje do wielu państw świata. Ma certyfikaty dopuszczające wyroby na rynek Unii Europejskiej.


POWIĄZANE

Już po raz czwarty sery Lazur nagrodzone zostały prestiżową statuetką – Polskim ...

Nadmierne zapasy mleka, Brexit oraz dyktat wielkich sieci handlowych - to zdanie...

Linia monieckich serów plastrowanych to gwarancja nie tylko wspaniałego smaku, a...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę