Monopol na oscypki

5 listopada 2001

Zdaniem Patricka Dehamounta – unijnego doradcy rolnego – podhalańscy górale mają szansę stać się jedynymi producentami oscypków w Unii Europejskiej. Jednak, aby do tego doszło, ich produkcja musi zacząć spełniać unijne wymagania.

Aktualnie większość oscypków, wyrabianych tradycyjną metodą w bacówkach, nie spełnia norm sanitarnych dotyczących produkcji wyrobów spożywczych. A unijne regulacje dotyczące tego typu serów są dość restrykcyjne. 

Aby oscypki dopuszczone były do sprzedaży powinny powstawać w zarejestrowanych punktach. W takich miejscach ściany powinny być pokryte glazurą, a w oknach powinny się znajdować siatki przeciwko owadom. Pracownicy powinni mieć przebieralnię, w której swoją odzież zamienialiby na fartuchy, czepki i rękawiczki.

Górali nie stać na inwestycje niezbędne, by produkcja oscypków spełniała wymogi Unii. Patrick Dehamount zapewnił jednak, że UE przekaże pieniądze na modernizację bacówek. Również rząd francuski zamierza wspomóc rozwój produkcji tak popularnego w całym kraju oscypka z Podhala.


POWIĄZANE

W dniu 1. stycznia 2020 r. weszła w życie ustawa z dnia 13. czerwca 2019 r. o oz...

W tym roku już po raz osiemnasty zgromadzimy się, aby podjąć właśnie taką dyskus...

Agnieszka Maliszewska, pierwsza Wiceprzewodnicząca COGECA w dniu 27 stycznia 202...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę