Piątnica planuje eksport

18 lipca 2003

Wstąpienie Polski do UE stanowi szansę dla firm branży przetwórstwa mlecznego, które podniosły standardy produkcji, zapewniając swoim wyrobom odpowiednią jakość. Z otwarciem granic producenci wiążą nadzieje wyrównania szans i warunków konkurencji.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Piątnica” jest jednym z największych zakładów mleczarskich w Polsce. Proces dostosowania zakładu do norm i standardów Unii Europejskiej przebiegał tu kilka lat. Polegał na stopniowym poprawianiu standardów produkcji, co pozwala na wytwarzanie lepszych, bezpieczniejszych dla zdrowia świeżych produktów. Poczynione inwestycje umożliwiły uzyskanie certyfikatów jakości ISO 9001 i 9002. A następnie otrzymanie na wybrane wyroby „Znaku jakości Q” oraz certyfikatu „Polska Dobra Żywność”. Asortyment Spółdzielni otrzymał zezwolenie na eksport do UE.

Najchętniej kupowanymi w Polsce wyrobami z Piątnicy są obecnie śmietany. Zakład produkuje je w kilku konsystencjach i o rozmaitej zawartości tłuszczu. W maju br. padł nowy rekord – sprzedano ponad tysiąc ton śmietany. Oznacza to, że statystycznie w maju śmietanę z Piątnicy kupił co ósmy Polak. 

Popularnym wyrobem jest także ziarnisty Serek Wiejski (35% udziału w rynku), który w przyszłym roku stanie się głównym produktem eksportowym zakładu. – Serek produkowany jest w wersji naturalnej oraz w wielu odmianach smakowych. Chcemy, aby w pierwszej kolejności trafił na rynki naszych najbliższych sąsiadów np. do Niemiec – mówi Zbigniew Kalinowski prezes zarządu OSM w Piątnicy. - Ilość jaką wyeksportujemy będzie zależeć przede wszystkim od gustów i przyzwyczajeń samych konsumentów. Twaróg nie wszędzie jest chętnie spożywany, dużo jada się go w krajach Europy Płn., a bardzo mało na południu kontynentu. 

W efekcie stopniowego poprawienia jakości produktów udało się wydłużyć termin trwałości Serka Wiejskiego do 2 tygodni. W związku z planowanym eksportem Piątnica zamierza przedłużyć go o dodatkowy tydzień.  Służyć temu będą wyłącznie naturalne metody takie jak: poprawienie jakości mleka, stosowanie najwyższych standardów higieny w produkcji, supernowoczesne urządzenia produkcyjne. 

Aktualnie Piątnica ubiega się o kolejne fundusze z SAPARD, mają one sfinansować zakup linii do produkcji twarogów klasycznych, aby zwiększyć moce produkcyjne zakładu. 

Już w chwili obecnej spółdzielnia skupuje 95% mleka klasy ekstra, czyli odpowiadającego standardom obowiązującym na Wspólnym Rynku. Dobrą kartą przetargową rodzimych mleczarń powinna być jednak oprócz jakości produktów, także cena. W Polsce skup mleka odbywa się po niższych cenach, stąd szansa na to, aby nasze wyroby były tańsze. 

OSM Piątnica zmienia szatę graficzną opakowań. Aby ułatwić identyfikację produktów Spółdzielnia wprowadza jednolitą, spójną dla wszystkich produktów linię graficzną. Na opakowaniach dominują: soczysta zieleń oraz „domek Piątnicy” przypominający wiejską chatę – symbol polskości, swojskości i tradycji.


POWIĄZANE

Powodów, by sięgać po polskie produkty mleczne jest wiele – mówi Justyna Żulewsk...

Na początku stycznia wystartowała kontynuacja ogólnopolskiego programu promocyjn...

fot.Pasmo górskie Kilimandżaro z jego najwyższym szczytem Kibo (5.895 m.n.p.m.) ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę