OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Regionalny Finał Konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” w Lidzbarku Warmińskim

26 sierpnia 2015
W dniu 23 sierpnia 2015 roku w Lidzbarku Warmińskim odbył się Regionalny Finał Konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla”. Finał stanowi podsumowanie całego cyklu konkursów organizowanych w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Swoje umiejętności zaprezentowali tu zarówno kucharze zawodowi, jak i amatorzy.

Laureaci konkursu „Na najlepszą potrawę regionalną”:                                                                            

  •     w kategorii osoby fizyczne:

I miejsce – Barbara Tokarczyk z Łukty za Pączki z ziemniaków;

II miejsce – Marzena Piekarska z Rogit za Pierogi z grzybami w cieście drożdżowym z sosem chrzanowym;

III miejsce – Małgorzata Regińska-Filipczyk z Reszla za Sałatkę z makaronu konopnego z rukolą;

  •     w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne:

I miejsce – „Karczma nad Sandelą” z Lubawy za Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami w towarzystwie piersi z gęsi;

II miejsce – „Pałac Myślęta” z Uzdowa za Kaczkę z kopytkami i modrą kapustą;

III miejsce – Gościniec „Ryński Młyn” z Rynu za Pstrąga w szczawiu z racuchami ziemniaczanymi i żurawiną.

Ponadto do rywalizacji stanęli też warmińsko-mazurscy przedsiębiorcy, rzemieślnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentowali swoje wyroby. Jury z udziałem Andrzeja Milkiewicza – Dyrektora OT wyłoniło laureatów w trzech różnych kategoriach:

  •     Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.

I miejsce – Kiełbasa Krakowska po Warmińsku, Masarnia Warmińska Masłowski z Marcinkowa;

II miejsce – Grąd - ser dojrzewający z mleka surowego krowiego, Zajazd Tusinek z Rozóg;

III miejsce – Ser żółty dojrzewający praslicki, Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Andrzej Symonowicz z Praslit

W tej kategorii przyznano również dwa wyróżnienia:

  1. Kiełbasa polska surowa wędzona z Mazur, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna;
  2. Polędwica szefa dojrzewająca, Zakład Masarski Zbigniew Rolka z Małdyt

  •     Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami.

I miejsce – Pączki „wileńskie”, „Smaki Gabi Gastronomia” Gabriela Matusiak z Dywit;

II miejsce – Chleb żytni tradycyjny, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty;

III miejsce – Rydze marynowane, Janina Hadała z Wargielit;

  •     Regionalne napoje alkoholowe.

I miejsce – Nalewka „Kaszlunia” z kwiatu dziewanny, Danuta Bondarenko z Tolkmicka;

 

Nagrodę specjalną Agencji Rynku Rolnego za najlepszy produkt regionalny – „Sielawę wędzoną” dla Jarosława Parola z Tradycyjnej
Wędzarni Warmińskiej z Kaborna wręczył Andrzej Milkiewicz – Dyrektor OT w Olsztynie.



Wydarzeniu towarzyszył kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej, na którym każdy mógł nabyć produkty regionalne.

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę