OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Sawicki: eksport żywności rośnie dzięki wysokiej jakości polskich produktów

14 sierpnia 2015
Eksport polskiej żywności rośnie dzięki wysokiej jakości produktów - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki. Wg niego w I półroczu br. wartość tego wywozu wyniosła prawie 12 mld euro.

Otwierane są nowe rynku zbytu dla polskiego mięsa, mleka, owoców i warzyw.

 
Jak mówił minister podczas czwartkowej konferencji prasowej, ostatnie dane GUS są bardzo korzystne dla polskiego eksportu. Jednym z ważnych motorów tego wzrostu jest nadal polskie rolnictwo. "Jest to trzeci sektor pod względem wielkości i wartości eksportu. Jego udział w całym eksporcie przekracza 13 proc." - powiedział szef resortu rolnictwa.

 
Dodał, że wzrost eksportu rolnego za I półrocze wyniósł 6,4 proc., przy wartości eksportu prawie 12 mld euro oraz dodatnim bilansie wymiany handlowej na poziomie 3,5 mld euro.

 
Minister zapytany o możliwe wyniki w eksporcie żywności w całym 2015 r. powiedział, że wysokość eksportu żywności w drugim półroczu br. w dużym stopniu będzie zależał od pogody. Zdaniem Sawickiego, na pewno będzie większy wywóz produktów mleczarskich, nie będzie najgorzej w zbożach, najtrudniejsza sytuacja dotyczy sektora owoców i warzyw. Gdyby interpolować dane z pierwszych 6 miesięcy br., to wszystko wskazywałoby na to, że eksport polskiej żywności mógłby przekroczyć 25 mld euro - zaznaczył.

 
"Ten wzrost eksportu żywności jest możliwy dzięki temu, że polskie produkty są najwyższej jakości na świecie i swoją jakością zdobywają tak liczne rynki świata" - ocenił Sawicki.

 
Tylko w pierwszym półroczu tego roku uzgodnione zostały świadectwa zdrowia na wywóz żywności z Polski do takich państw jak: Algieria, Azerbejdżan, Czarnogóra, Egipt, Indie, Japonia, Kazachstan, Kirgistan, Macedonia, Maroko, Meksyk, Nowa Zelandia, Panama, Serbia, Singapur, Tadżykistan, Tajlandia, Tajwan, Tunezja, Turcja, Ukraina i Stany Zjednoczone - wyliczał Sawicki.

 
Także Główny Lekarz Weterynarii Marek Pirsztuk uważa, że polska żywność zdobywa rynki dzięki swoim wysokiej jakości. Poinformował, że obecnie trwają kontrole i audyty w zakresie produkcji mięsa wołowego, mleka i drobiu. Polskie zakłady kontrolują inspektorzy z Izraela, Turcji i Kuby. "W najbliższym czasie spodziewamy się również misji z Arabii Saudyjskiej. Uzgadniamy świadectwa ze Stanami Zjednoczonymi, jest to rynek obiecujący, ale bardzo wymagający pod względem jakości produktów" - powiedział szef Inspekcji Weterynaryjnej.

 
Dodał, że w najbliższym czasie prawdopodobnie dojdzie do kontroli inspektorów chińskich, chodzi o kontrolę zakładów drobiarskich i rozszerzenie listy zakładów uprawnionych do wywozu na rynek chiński. Przypomniał, że Polska jest jednym z głównym producentów drobiu w UE i obecnie jest unijnym trzecim co do wielkości eksporterem ich do krajów trzecich.

 
Szef Inspekcji Nasiennej Tadeusz Kłos poinformował zaś, że w tej chwili Polska może sprzedawać owoce i warzywa do 50 krajów świata. Aktualnie trwają rozmowy i audyty z Indii, Wietnamu i Iranu. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo - to "nie notujemy żadnych problemów z wysyłkami pod względem bezpieczeństwa" - stwierdził Kłos.

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę