MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Smaczna alternatywa

13 czerwca 2006

Alternatywa dla wielu mniejszych i średnich gospodarstw produkujących obecnie mleko może być w przyszłości zdaniem Jana Krzysztofa Ardanowskiego, podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozwój przetwórstwa szczególnie produktów lokalnych i regionalnych. Produkty te powinny być ściśle związane z regionem i sprzedawane bezpośrednio w gospodarstwach..

W związku tym konieczna jest też zmiana podejścia w zakresie norm weterynaryjnych i sanitarnych. Obecnie prawodawstwo unijne dopuszcza funkcjonowanie małych przetwórni produkujących miedzy innymi w niewielkich ilościach ser. Ich funkcjonowanie może nie tylko przecież zapewnić dodatkowe dochody rodzinie rolnika, ale także być jednocześnie doskonałym elementem przyciągającym turystów. Dlatego też wytwarzanie produktów regionalnych powinno być zdaniem wiceministra Ardanowskiego połączone z turystyką i zachowaniem dziedzictwa czyli z tymi wszystkimi działaniami, które mają wyeksponować walory danego regionu Polski.


POWIĄZANE

Najnowsze opracowania ekonomistów z SGH pt. Koninktura w rolnictwie IV kwartał 2...

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę