OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Wysokie ceny masła

3 grudnia 2015
Pomimo wzrostu globalnej podaży mleka, bilans tłuszczu mlecznego pozostaje nadal napięty a zapasy masła są nieznaczne. Z tego też względu ceny masła na rynkach światowych nadal utrzymują się na wysokim, stabilnym poziomie, o około 50-60 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - informują analitycy BGŻ.

W pierwszej połowie października w rejonie Oceanii masło podrożało o prawie 4% wobec końca września br. do 4100-4600 USD/t. Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade (przeprowadzonej 5 października) wskazują na przewidywany deficyt tego produktu także w przyszłości. Notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego w kontrakcie styczeń-marzec 2011 umocniły się o 1,4% wobec początku ubiegłego miesiąca, zaś dla kontraktu kwiecień-czerwiec o ponad 2%. Jeszcze większe wzrosty zaobserwowano w przypadku maślanki w proszku, której ceny dla stycznia-marca zwiększyły się o ponad 6%.

W październiku osłabiły się natomiast ceny mleka w proszku. W rejonie Oceanii za OMP oferowano przeciętnie 3000-3300 USD/t, tj. o 1,5% mniej niż pod koniec ubiegłego miesiąca, zaś za PMP 3300-3600 USD/t, o niespełna 1% mniej. W stosunku do 2009 r. ceny mleka w proszku są o około 15-25% wyższe.

Podobnie sytuacja kształtuje się na rynku europejskim. Według danych Komisji Europejskiej na przełomie września i października nieznacznie (o maksymalnie 0,5% w relacji tygodniowej) potaniały wszystkie stałe przetwory mleczarskie, niemniej masło nadal pozostało o około 42% droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jednocześnie jego ceny w krajach Europy Zachodniej były o około 15-20% wyższe niż w rejonie Oceanii, co może wynikać zarówno ze spadku produkcji (o prawie 3% w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2010 r.), jak i wyczerpania zapasów interwencyjnych.

Ceny zarówno odtłuszczonego, jak i pełnego mleka w proszku ukształtowały się na poziomie zbliżonym do światowego, co stymulowało eksport z krajów UE. Według najnowszych dostępnych informacji w okresie styczeń-lipiec br. wolumen wywozu OMP z UE-27 do państw trzecich zwiększył się w relacji rocznej o prawie 87% do 213,2 tys. ton - jest to najszybciej rozwijająca się kategoria. O około 20% wzrósł także eksport serów oraz mleka płynnego spożywczego.

Biorąc pod uwagę rosnącą podaż mleka u jego głównych eksporterów (nie tylko UE, ale także USA, rejon Oceanii), utrzymanie stabilnych cen w najbliższej przyszłości będzie wymagało wsparcia strony popytowej przez największych importerów przetworów mleczarskich, tj. Chiny i Rosję.
źródło:BGŻ

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę