Tańsze mączki mięsno-kostne

3 lipca 2002

W ciągu ostatniego miesiąca krajowe mączki mięsno-kostne staniały średnio o 50 zł/t.

Na krajowym rynku maksymalne ceny mączek o zawartości białka 45% wynoszą:

  • w województwie podkarpackim – 1050 zł/t,
  • w województwie wielkopolskim – 900 zł/t,
  • w województwie małopolskim – 1100 zł/t.

Natomiast za mączki DAKA, produkowane w technologii duńskiej, w najbliższym czasie będziemy płacić bez zmian. Na razie nie ustalono jednak oficjalnych stawek na lipiec. 

W przeciągu tygodnia, zarówno na światowych giełdach towarowych, jak i na krajowym rynku systematycznie drożała śruta sojowa. Ceny towaru wysokobiałkowego kształtują się aktualnie na poziomie około 960 zł za tonę. 

Coraz większym zainteresowaniem cieszą się na giełdach towarowych tłuszcze utylizacyjne stosowane jako dodatek do pasz. Jednak obecnie na rynku dostępne są jedynie tłuszcze tańsze – po 600-700 zł/t.


POWIĄZANE

W tym roku z powodu suszy zabraknie pasz objętościowych dla bydła; hodowcy bydła...

Efektywność produkcji zwierzęcej w Polsce z roku na rok rośnie. Przyczyniają się...

Możliwość dodawania soi genetycznie modyfikowanej do pasz będzie przedłużona, al...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę