MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Polska potęgą w produkcji soków owocowych

22 lutego 2016
Polska potęgą w produkcji soków owocowych
PAP / Wojciech Pacewicz

Polska powoli staje się potęgą w produkcji soków z owoców, a szczególnie wytwarzanych z jabłek - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak obliczył Instytut w miesiącach styczeń-listopad ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 r. o 17 proc. do 604,7 tys. ton.

W tym produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się o 30 proc.

Produkcja soków wytworzonych z owoców cytrusowych wzrosła natomiast o 13 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 8 proc.

(PAP)


POWIĄZANE

Nowy rok i nowe szanse na otwarcie nowych rynków dla polskiej żywności wysokiej ...

Polska branża cukrownicza, od dekad oparta na węglu, stoi dziś przed kluczowym w...

USDA (The United States Department of Agriculture) finalizuje trzecią nową regul...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę