A_TSW_2026_950

Polskie kurczaki podbijają światowe rynki

24 stycznia 2016
Polskie kurczaki podbijają światowe rynki
PAP / Grzegorz Michałowski

Polskie kurczaki podbijają światowe rynki - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak wyliczyli eksperci IERiGŻ w okresie dziewięciu miesięcy ubiegłego roku sprzedano za granicę o 14,6 proc., czyli o 75 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim.

Produkcja na eksport stanowiła 34 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych i średnich zakładach w naszym kraju.

W samym październiku ubiegłego roku sprzedaż zagraniczna zwiększyła się o 3,7 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku i o 14 proc. w porównaniu do września.

Jak podkreślają eksperci Instytutu sprzedaż zagraniczna była głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji żywca drobiowego.

Dodają, że eksport drobiu z Polski rozwija się bardzo dynamicznie, przy czym postępuje korzystna dywersyfikacja rynków zbytu.

(PAP)


POWIĄZANE

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...

Przywrócenie rolnikom/emerytom nabytych praw emerytalnych i podwyższenie emerytu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę