Polskie kurczaki podbijają światowe rynki

24 stycznia 2016
Polskie kurczaki podbijają światowe rynki
PAP / Grzegorz Michałowski

Polskie kurczaki podbijają światowe rynki - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak wyliczyli eksperci IERiGŻ w okresie dziewięciu miesięcy ubiegłego roku sprzedano za granicę o 14,6 proc., czyli o 75 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim.

Produkcja na eksport stanowiła 34 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych i średnich zakładach w naszym kraju.

W samym październiku ubiegłego roku sprzedaż zagraniczna zwiększyła się o 3,7 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku i o 14 proc. w porównaniu do września.

Jak podkreślają eksperci Instytutu sprzedaż zagraniczna była głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji żywca drobiowego.

Dodają, że eksport drobiu z Polski rozwija się bardzo dynamicznie, przy czym postępuje korzystna dywersyfikacja rynków zbytu.

(PAP)


POWIĄZANE

9 września 2019 r. Zarząd KRIR przekazał opinię dotyczącą projektu rozporządzeni...

W połowie sierpnia tego roku pojawiły się informacje, że już niebawem rozpoczną ...

Krajowa Spółka Cukrowa S.A.  rozpoczęła kampanię cukrowniczą.  10 września skup ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę