GUS_230920_750x100_stat Claas_20.11.2020

Akty prawne Unii Europejskiej dotyczące soków i nektarów

10 sierpnia 2004

Podstawowym aktem prawa unijnego ustanawiającym przepisy dotyczące soków owocowych i nektarów jest dyrektywa Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. Ten akt prawny kierowany jest do Państw Członkowskich, odpowiedzialnych za jej wdrożenie.

W Polsce aktem wykonującym dyrektywę jest rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych, które wejdzie w życie 12 lipca 2004 r. ((DzU nr 177, 14.10.2003, poz. 1735)

Fragmenty dyrektywy:

1. (...) W przypadku mieszanek soku owocowego i soku owocowego otrzymanego z koncentratu oraz w stosunku do nektaru owocowego otrzymanego całkowicie lub częściowo z jednego lub większej liczby zagęszczonych produktów, na etykietach zamieszcza się określenia: "wyprodukowano z koncentratu (-ów)" lub "częściowo wyprodukowano z koncentratów". Informację tę umieszcza się blisko nazwy produktu, w sposób dobrze wyróżniający ją w tle, wyraźną czytelną czcionką (art. 3 ust. 6).

2. W przypadku nektarów owocowych na etykietach wskazuje się minimalną zawartość soku owocowego, przecieru owocowego lub jakiejkolwiek mieszanki tych składników, w formie określenia: "zawartość soku: minimum …%". Informację tę umieszcza się w tym samym polu widzenia, co nazwę produktu (art. 3 ust. 7).

3. Załącznik I zawiera nazwy produktów, definicje i właściwości produktów.

* Pkt 1 lit. a) definiuje soki owocowe:
Produkt zdolny do fermentacji, ale niesfermentowany, otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców, z których jest otrzymywany, posiadający charakterystyczny kolor, aromat i smak typowy dla soku z danego owocu, z którego produkt pochodzi. Do soku owocowego można dodać aromat, miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone od tego samego soku podczas procesu jego wytwarzania.

* Definicja soków owocowych z koncentratu według lit. b) tego załącznika:
Produkt otrzymany przez dodanie do zagęszczonego soku owocowego wody w ilości równej wodzie usuniętej w procesie zagęszczania, przywrócenie aromatów oraz, jeśli konieczne, miazgi i komórek miąższu usuniętych z soku, lecz odzyskanych w procesie produkcji danego soku owocowego lub soku owocowego tego samego rodzaju.

* Definicja nektaru owocowego według pkt. 4 tego załącznika:
Produkt zdolny do fermentacji, ale niesfermentowany, otrzymany przez dodanie wody i cukru oraz/lub miodu do soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych, odwodnionych soków owocowych lub soków owocowych w proszku albo do przecieru owocowego lub do mieszanki tych produktów tak, aby produkt, oprócz tego, spełniał wymagania przewidziane w załączniku IV.

* Załącznik IV zawiera tabelę określającą minimalną zawartość soku i/lub przecieru w nektarach owocowych produkowanych z poszczególnych owoców. Fragmenty tabeli zawierające owoce najczęściej używane do produkcji nektarów:

Nektary owocowe wyprodukowane z minimalna zawartość soku i/lub przecieru (w proc. na ilość gotowego produktu)

I. Owoce o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia

  • Czarne porzeczki 25
  • Wiśnie kwaśne 40
  • Malina 40
  • Morele 40
  • Truskawki 40

II. Owoce o niskiej kwasowości, papkowatej konsystencji lub wysokiej zawartości substancji aromatycznych, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia

  • Banany 25

III. Owoce, z których sok nadaje się do bezpośredniego spożycia

  • Jabłka 50
  • Gruszki 50
  • Brzoskwinie 50
  • Owoce cytrusowe z wyjątkiem cytryn i limet 50
  • Ananas 50

POWIĄZANE

W dniu 24.11.2020 r. urząd odpowiedzialny w Tajwanie za kwestie fitosanitarne - ...

Rodzaj Rubus, do którego należy m.in. malina, obejmuje około 17 podrodzajów i 74...

Zarząd Towarowej Giełdy Energii podjął decyzję o zwolnieniu z opłat za złożenie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę