Bogata słoma

29 lipca 2004

Palenie słomy jest przejawem niegospodarności. Z dużym uproszczeniem można przyjąć, że ze słomą powraca do gleby około 1/3 fosforu i około 2/3 azotu, potasu i innych składników. Puszczając ją z dymem traci się całą zawartość azotu, siarki oraz masę organiczną, z której może powstać próchnica.

Obecnie, ze względu na zmniejszające się pogłowie zwierząt gospodarskich systematycznie spada ilość stosowanego obornika, który jest jednym z najlepszych nawozów stabilizujących właściwości fizyczne i chemiczne gleby.

W związku z tym należy wykorzystywać każde dostępne źródło materii organicznej. Mowa tu oczywiście o słomie, której wartość nawozowa zależy od tego, jak się z nią postąpi.

Rozdrobnić i przykryć

Słoma jest dobrym nawozem organicznym, jednak, by uległa szybko rozkładowi i była źródłem próchnicy glebowej - a nie wypełniaczem, który przesusza glebę i utrudnia jej uprawę, powinna być dobrze rozdrobniona i przykryta glebą. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na tempo rozkładu słomy jest dostarczenie mikroorganizmom glebowym azotu i fosforu.

Dodatek azotu

Przyorując słomę należy pamiętać o konieczności unieruchomienia azotu znajdującego się w glebie. Dlatego na każdą tonę przyoranej słomy należy zastosować 6-8 kg N (azotu) czyli praktycznie 30-45 kg N/ha, to jest 80-100 kg Mocznika. Jest to wręcz konieczne, gdy na danym polu będziemy uprawiać rośliny ozime.

Przyspieszmy rozkład

Bardzo dobre efekty, zwłaszcza na glebach o niskiej zasobności, daje stosowanie przed przyoraniem słomy fosforanu amonu - (np POLIDAPU nawozu produkowanego w Z.Ch. „POLICE” SA) .

Fosfor decyduje o aktywności mikroorganizmów glebowych, w efekcie czego rozkład słomy jest szybszy. Stosowany w tym czasie fosfor jest dobrze wymieszany z glebą, przechodzi w najlepiej chronione przed uwstecznianiem połączenia organiczne, z których rośliny mogą korzystać nawet w warunkach niedoboru wilgoci w glebie.


POWIĄZANE

Od trzech dni wypłacane są już pieniądze w ramach pomocy suszowej. 3 październik...

Pocżątek października to tradycyjnie okres rozpoczęcia zbiorów kukurydzy na ziar...

„Weekend z polską żywnością” w Rypinie, w województwie kujawsko-pomorskim, pokaz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę