W zakładach przetwórczych wysyp kalafiorów. Przy dużej podaży ceny spadają, ale nadal utrzymują się na poziomie ubiegłorocznym. W zakładach kilogram kosztuje około złotówki, w punktach skupu 90 groszy. Ciepła pogoda sprzyja plantacjom i warzywa zaczęły błyskawicznie dojrzewać. Efekt jest taki, że przetwórnie nie nadążają z przerobem. Szczególnie że kalafiory to tylko jeden gatunek z bogatego asortymentu skupowanych teraz warzyw.
Kończy się już fasolka szparagowa, ale w tym tygodniu doszły buraki, marchew, kukurydza oraz czerwona i żółta papryka. To dopiero pierwsze „jaskółki”, ale na razie ceny nie są złe. Nieco wyższe niż przed rokiem.
Marchew na kostkę kosztuje blisko 30 groszy, na plastry 36. Papryka wyceniana jest na 2 złote. Do zakładów trafiają już pierwsze dostawy ziemniaków. Myte z przeznaczeniem na chipsy i frytki kupowane są po 35 groszy za kilogram, to poziom z ubiegłego sezonu.
warzywa zł/kg
ceny skupu w zakładach
kalafiory 0,80 – 1,10
brokuły 1,20 – 1,55
fasolka szparagowa 0,67 – 0,72
marchew na kostkę 0,29
na plastry 0,36
kukurydza na ziarno 0,40 - 0,45
ziemniaki na chipsy 0,35
Cały czas trwa skup późnych malin. Średnia cena to około 3 i pół złotego za kilogram. Najwyżej wyceniana jest odmiana „Polka”. W tych nielicznych firmach, które przyjmują jabłka przemysłowe ceny wzrosły w ciągu tygodnia o kilka groszy. Po 60 groszy kupowane są specjalne jabłka do prażenia, antonówki na przecier kosztują 35 groszy. Drożeją też śliwki, ale poszukiwana jest przed wszystkim zwykła węgierka. Jej ceny dochodzą do złotówki.
owoce zł/kg
ceny skupu w zakładach
maliny 3,00 – 4,20
jabłka przemysłowe 0,18 – 0,22
do prażenia 0,60
antonówki 0,35
aronia 0,90
śliwki 0,50 – 1,00