Deficyt światowej produkcji cukru

18 sierpnia 2005

W tym roku deficyt światowej produkcji cukru sięgnie 2 milionów ton. Prognozy Międzynarodowej Organizacji Cukru przyczyniły się między innymi do wzrostu cen tego surowca na światowych giełdach towarowych. W Londynie tona cukru kosztuje już ponad 320 dolarów.

Azja systematycznie zwiększa zapotrzebowanie na ten towar, z kolei Unia Europejska dąży do ograniczenia produkcji. Niepewna jest też podaż na brazylijskim rynku, który jest jednym z większych dostawców cukru. Eksperci prognozują, że w tej kampanii produkcja wyniesie tam 145 milionów ton.


POWIĄZANE

Za nami kolejne suche lato. W rolnictwie niedobory wody związane ze zmianami kli...

Świeże owoce, to obok ziół, podstawowy surowiec roślinny, wykorzystywany przez „...

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zwrócił się w połowie sierpnia do wi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę