A_BIO_AGRO_950

Deficyt światowej produkcji cukru

18 sierpnia 2005

W tym roku deficyt światowej produkcji cukru sięgnie 2 milionów ton. Prognozy Międzynarodowej Organizacji Cukru przyczyniły się między innymi do wzrostu cen tego surowca na światowych giełdach towarowych. W Londynie tona cukru kosztuje już ponad 320 dolarów.

Azja systematycznie zwiększa zapotrzebowanie na ten towar, z kolei Unia Europejska dąży do ograniczenia produkcji. Niepewna jest też podaż na brazylijskim rynku, który jest jednym z większych dostawców cukru. Eksperci prognozują, że w tej kampanii produkcja wyniesie tam 145 milionów ton.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę