aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kukurydza jako źródło pełnowartościowego białka

16 kwietnia 2009
Kukurydza uważana jest za jedno z najbardziej efektywnych źródeł energii w żywieniu zwierząt,  zarówno w uprawie na ziarno, jak i  na biomasę w dojrzałości woskowej. Traktowanie kukurydzy jako źródła  białka, i to pełnowartościowego, brzmi zatem dość zaskakująco.  Ale – jak twierdzą niektórzy naukowcy - tylko z pozoru.
Polscy naukowcy z Politechniki Łódzkiej i Instytutu Paliw i Energii Odnawialnej przygotowują  program badawczy, którego założeniem jest wprzęgnięcie biomasy kukurydzianej do produkcji białka paszowego.  Jest to możliwe w oparciu o wciąż  jeszcze istniejące w Polsce gorzelnie rolnicze, które przy zastosowaniu innowacyjnej technologii przetwarzania biomasy lignocelulozowej, mogłyby  produkować zarówno alkohol  etylowy, służący jako  biokomponent do  paliw silnikowych, jak i  cenne białko paszowe.  Byłoby to białko drożdżowe o wartości pokarmowej co najmniej dorównującej  białku śruty sojowej, a nawet je przewyższające.
Drożdże paszowe  zawierają nie mniej, niż 50% białka, podczas gdy śruta sojowa średnio – 46%. Ponadto, wartość biologiczna  białka zawartego w drożdżach jest określana wskaźnikiem 0,8, podczas gdy ten sam wskaźnik dla białka zawartego w śrucie sojowej kształtuje się na poziomie 0,63-0,76, a więc nieco niższym.
Zgodnie z proponowaną  technologią  białko drożdżowe  mogłoby być  wytwarzane nie tylko jako produkt dodatkowy w procesie produkcji alkoholu etylowego z wywaru gorzelniczego, ale również  jako produkt główny, tj. z pominięciem etapu fermentacji alkoholowej. Według naukowców będzie to tylko kwestia odpowiedniego sterowania przebiegiem procesu technologicznego. Ta informacja jest o tyle istotna, że popyt na bioetanol jest bardziej chwiejny, niż popyt na pełnowartościowe białko paszowe.
Planowane badania zakładają przetestowanie szeregu nowych rozwiązań technologicznych i technicznych, i to nie tylko w warunkach laboratoryjnych, ale również w skali półprzemysłowej. Chodzi o optymalizację procesów pod kątem ich efektywności i zmniejszenia kosztów.
Wstępne kalkulacje wskazują, że koszt produkcji białka drożdżowego produkowanego  z biomasy kukurydzianej w proponowanej technologii może być porównywalny z ceną importowanej śruty sojowej. Do tej pory główną barierą w szerokim stosowaniu białka drożdżowego w żywieniu zwierząt, pomimo jego bardzo wysokiej wartości biologicznej, jest właśnie wysoka cena rynkowa.
Naukowcy podkreślają jeszcze jeden aspekt projektu: bezodpadowość produkcji. Na ogół gorzelnie rolnicze borykają się z dużym problemem sensownego i niekosztownego zagospodarowania wywaru gorzelniczego. Gdyby udało się wdrożyć technologię przetwarzania biomasy lignocelulozowej na białko, problem by zniknął.



POWIĄZANE

Ze względu na utrzymującą się suszę optymalne rozwiązanie do ochrony herbicydowe...

Okres letni jest odpowiedni dla rozpoczęcia upraw. Wiele warzyw możecie zasiać n...

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę