A_BIO_AGRO_950

Owce coraz bardziej nieopłacalne

9 lutego 2006

Jeśli sytuacja nie poprawi się to już wkrótce producentów baraniny i jagnięciny będzie można policzyć na palcach jednej ręki – mówią eksperci. A wszystko przez drastyczny spadek opłacalności hodowli owiec.

Spożycie baraniny w Polsce jest minimalne. Dlatego większość krajowej produkcji eksportujemy do Włoch. Niestety za coraz mniejsze pieniądze.

- Ceny były korzystne. Ale przeciętna cena skupu była niższa niż rok wcześniej. Przyczyniły się do tego wyższe uboje w Wielkiej Brytanii i Irlandii- mówi Danuta Zawadzka z IERiGŻ

Niedobór mięsa owczego i jagnięciny w Europie szacowano na 20%. Dlatego wielu hodowców jeszcze kilka lat temu liczyło na poprawę opłacalności. Jednak już dziś wiadomo, że się przeliczyli.

W ciągu kilkunastu lat 5-cio milionowe pogłowie owiec zostało zdziesiątkowane do zaledwie 300 tysięcy.

- Są zbyt kruche podstawy, by sądzić, że długotrwała tendencja spadkowa zmieni się na wzrostową. – uważa Danuta Zawadzka.

Tym bardziej, że przyszły rok przyniesie zmiany w unijnym dotowaniu hodowli owiec. Zdaniem owczarzy to znacznie pogorszy i tak już kiepską ich sytuację.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę