A_BIO_AGRO_950

Powrót chleba na europejskie stoły?

4 lutego 2005

Opada fala popularności diety niskowęglowodanowej, która zalecała ograniczenie spożywania potraw mącznych. Dlatego lobby zbożowo - piekarskie rozpoczęło wielką kampanię promującą pieczywo.

Mniejsze spożycie chleba w Stanach Zjednoczonych niż w Polsce nie miało związku z tym, że Amerykanom wmówiono szkodliwość węglowodanów. Po prostu amerykański chleb ma się nijak do tego sprzedawanego w Polsce.

Szaleństwo diety Atkinsa przyprawiło o ból głowy nie tylko przemysł zbożowy, ale i producentów soku pomarańczowego czy ziemniaków. Teraz wydaje się, że sytuacja wraca do normy; bochenki chleba, bułki znów reklamują się na wielkich plakatach w Waszyngtonie czy Nowym Jorku m.in. na Times Square, gdzie zastąpiły na chwilę skąpo odziane modelki.

Piekarze liczą, że hasło „Chleb to podstawa” się przyjmie i konsumenci potraktują go dosłownie, choćby wracając do porannego zwyczaju przygotowywania kanapek.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę