Adama_Spyrale_1-31.05.21

Sanitarna kontrola wiosennych warzyw

19 marca 2004

Ile azotanów i azotynów jest w wiosennej sałacie i szpinaku, sprawdza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie. Właśnie te warzywa pochłaniają najwięcej szkodliwych substancji.

Inspektorzy przebadają 68 próbek liści sałaty i szpinaku z warzywniaków, targów i hurtowni na terenie całego województwa zachodniopomorskiego.

- Sprawdzimy, czy zawartość azotanów w warzywach mieści się w normach Unii Europejskiej - tłumaczy Wiesława Jachimiak, kierownik nadzoru sanitarnego z WSSE w Szczecinie. - Zgodnie z nimi kilogram pomidorów, papryki czy cebuli może zawierać 200 mg azotanów, natomiast świeża wiosenna sałata - 4500 mg. Dlatego lepiej stosować nowalijki jako dodatek do potraw, a nie jako główne danie.

Nowalijki, czyli wczesnowiosenne warzywa szklarniowe, chłoną z ziemi nie tylko duże ilości wody i składników mineralnych, ale także wszelkie zanieczyszczenia i pestycydy. Najbardziej szkodliwe są rakotwórcze azotyny i azotany. Te sole kwasu azotowego występują w wielu produktach żywnościowych. Są czasem dodawane jako konserwanty do mięsa i przetworów mięsnych. Stosuje się je jako nawozy.


POWIĄZANE

W związku z informacjami o podjęciu przez Urząd Pełnomocnika Rządu ds. Centralne...

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przypomina, że w dniu 15 maja 2021 r. upływa ...

Warszawa, 11 maja 2021 – podczas corocznej konferencji prasowej poświęconej upra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę