aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sezon na polskie grzyby

23 września 2003

Sezon na polskie grzyby przeżywa swoje apogeum. Nasze borowiki, podgrzybki i opieńki wysyłane są do Włoch i Niemiec i Francji.

Każdy z odbiorców ma inne wymagania co do przygotowania towaru np. Niemcy kupują borowiki przecięte na pół i schłodzone. Włosi wolą grzyby całe, o lekko naciętych kapeluszach, żeby można było sprawdzić jakość. Świeże borowiki trafiają bezpośrednio do sklepów lub do gastronomii. Podgrzybki zwykle się zamraża, a potem wysyła zagranicę z przeznaczeniem na przetwórstwo np. do grzybowych mieszanek. Opieńki zwykle przewożone są w beczkach w postaci solanek. 
 
Eksporterzy przestrzegają polskich klientów, iż trzeba uważać kupując grzyby od przydrożnych sprzedających. Wystawione na działanie słońca przez wiele godzin wytwarzają trujące enzymy. 
 
Ceny borowików cały czas rosną, ale i tak eksporterom ledwie zwracają się koszty ich zakupu. Grzyby są w tym roku bardzo robaczywe. Aby wysłać zagranicę 1 tonę posortowanego towaru trzeba kupić około 2 ton grzybów. 
 
Nie ma dużej podaży borowików w skupie. Sporo jest podgrzybków i maślaków. Na poszukiwane na rynku opieńki trzeba jeszcze poczekać przynajmniej tydzień.


POWIĄZANE

Okres letni jest odpowiedni dla rozpoczęcia upraw. Wiele warzyw możecie zasiać n...

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę