aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Soja będzie produkowała gumę

16 stycznia 2004

Podstawowy dodatek do produkcji zup w proszku, majonezów czy serków topionych - guma guar - będzie produkowana przez soję.

Do tej pory tę niezbędną w produkcji żywności gumę pozyskiwano z mielonych nasion drzewa guarowego rosnącego wyłącznie w Indiach i Pakistanie. Niestety, drzewa są na wymarciu.

Naukowcy z firmy Pioneer Hi-Bred International i Indian Institute of Technology w Roorkee w Indiach odkryli właśnie gen odpowiedzialny za produkcję jednego z kluczowych "gumowych" cukrów.

W dzisiejszym Science twierdzą, że wkrótce uda im się "namówić" nasiona soi, by to one zamiast drzew guarowych wytwarzały gumę. Kremowość lodów oraz jogurtów nie będzie więc zagrożona.


POWIĄZANE

Okres letni jest odpowiedni dla rozpoczęcia upraw. Wiele warzyw możecie zasiać n...

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę