Topnieją zapasy cukru

21 kwietnia 2006

Coraz szybciej topnieją światowe zapasy cukru. W zeszłym roku analitycy przewidywali, że tegoroczny deficyt sięgnie miliona ton. Już teraz widać, że wyniesie dwa razy tyle.

Na światowych rynkach za tonę trzeba zapłacić 470 dolarów, w Unii 632 euro. To ponad dwu i pół krotnie więcej niż na początku zeszłego roku. Od stycznia cukier zdrożał o 30 procent, a tylko w pierwszym tygodniu kwietnia o 10 procent.

Ostatnie dni przyniosły lekki spadek ceny, ale to chwilowy efekt dostaw większej partii unijnego cukru na światowe giełdy. Jest drogo, bo coraz mniejsza ilość cukru trafia do konsumentów, a coraz więcej przerabia się na bioetanol. Jego produkcja będzie rosła, bo jest on dwa razy tańszy od zwykłej benzyny.

Potentat w produkcji cukru i bioetanolu – Brazylia, która jeszcze niedawno zasypywała cukrem światowe giełdy, teraz sama go wykupuje.


POWIĄZANE

Sejmowa komisja finansów publicznych pozytywnie zaopiniowała w czwartek wniosek ...

PSL domaga się, aby spółka "Eskimos" - która realizuje program interwencyjnego s...

Konferencja przerosła nasze oczekiwania, zarówno zainteresowanie, liczba uczestn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę