Targi_china_210519-750

Topnieją zapasy cukru

21 kwietnia 2006

Coraz szybciej topnieją światowe zapasy cukru. W zeszłym roku analitycy przewidywali, że tegoroczny deficyt sięgnie miliona ton. Już teraz widać, że wyniesie dwa razy tyle.

Na światowych rynkach za tonę trzeba zapłacić 470 dolarów, w Unii 632 euro. To ponad dwu i pół krotnie więcej niż na początku zeszłego roku. Od stycznia cukier zdrożał o 30 procent, a tylko w pierwszym tygodniu kwietnia o 10 procent.

Ostatnie dni przyniosły lekki spadek ceny, ale to chwilowy efekt dostaw większej partii unijnego cukru na światowe giełdy. Jest drogo, bo coraz mniejsza ilość cukru trafia do konsumentów, a coraz więcej przerabia się na bioetanol. Jego produkcja będzie rosła, bo jest on dwa razy tańszy od zwykłej benzyny.

Potentat w produkcji cukru i bioetanolu – Brazylia, która jeszcze niedawno zasypywała cukrem światowe giełdy, teraz sama go wykupuje.


POWIĄZANE

Z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego odbyła...

Wnioski o taką pomoc można składać w biurach powiatowych Agencji do 31 lipca 201...

1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantator...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę