dnikukurydzy_210818

Topnieją zapasy cukru

21 kwietnia 2006

Coraz szybciej topnieją światowe zapasy cukru. W zeszłym roku analitycy przewidywali, że tegoroczny deficyt sięgnie miliona ton. Już teraz widać, że wyniesie dwa razy tyle.

Na światowych rynkach za tonę trzeba zapłacić 470 dolarów, w Unii 632 euro. To ponad dwu i pół krotnie więcej niż na początku zeszłego roku. Od stycznia cukier zdrożał o 30 procent, a tylko w pierwszym tygodniu kwietnia o 10 procent.

Ostatnie dni przyniosły lekki spadek ceny, ale to chwilowy efekt dostaw większej partii unijnego cukru na światowe giełdy. Jest drogo, bo coraz mniejsza ilość cukru trafia do konsumentów, a coraz więcej przerabia się na bioetanol. Jego produkcja będzie rosła, bo jest on dwa razy tańszy od zwykłej benzyny.

Potentat w produkcji cukru i bioetanolu – Brazylia, która jeszcze niedawno zasypywała cukrem światowe giełdy, teraz sama go wykupuje.


POWIĄZANE

Ponad 356 mln zł trafiło do środy na konta rolników w ramach wypłaty rekompensat...

Przedstawiciele resortów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej uzgodnili w czwar...

Podczas codziennych zakupów spożywczych bez trudu znajdziemy różnorodne produkty...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę