OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Uprawa grzybów w Polsce

28 stycznia 2004

Pierwsze uprawy pieczarek pojawiły się we Francji już w XVII wieku, w Polsce dopiero ponad 100 lat później.

Zarówno w zachodniej Europie jak i w Polsce było tych grzybów niewiele. Na przykład po II wojnie światowej produkowaliśmy rocznie zaledwie 50 ton pieczarek. Rozkwit tej branży nastąpił w latach 70-tych.Wtedy powstało najwięcej nowych pieczarkarni. Dziś mieścimy się w czołówce europejskich potęg. Grzyby te uprawiamy na ponad milionie metrów kwadratowych.

W ubiegłym roku wartość produkcji przekroczyła 300 milionów złotych. Aż 90% polskich pieczarek opuściło nasze granice. Najwięcej sprzedajemy ich do Niemiec, Francji i na Wyspy Brytyjskie. Natomiast znacznie mniej uprawiamy boczniaków, czy grzybów shii-take. Spożywamy ich również mniej niż nasi zachodni sąsiedzi.

Według statystyk każdy Polak zjada rocznie nieco ponad kilogram pieczarek. Być może wynika to z niewiedzy. Grzyby kojarzone są jako bezwartościowe dla organizmu człowieka. Okazuje się, że nie ma nic bardziej mylnego. Grzyby oprócz dużych ilości soli mineralnych, zawierają również witaminy. A poza tym ten smak ten zapach - smażonych, gotowanych czy duszonych - kogo to nie skusi....

Zdaniem specjalistów po wejściu Polski do Unii i otwarciu tamtejszego rynku, mamy szansę oprócz pieczarek - eksportować także boczniaki czy shii-take, na które na Zachodzie jest spore zapotrzebowanie.


POWIĄZANE

Na warszawskiej Woli (26 marzec 2025 roku) odbyła się konferencja prasowa podsum...

Agroprosperis rozwija bezpośredni import nawozów z Grupy Azoty Grupa Azoty podpi...

W zakończonej właśnie kampanii 2024/2025 cukrownie należące do Krajowej Grupy Sp...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę