aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Włoski makaron na naszych polach

10 marca 2004

Za dwa lub trzy tygodnie do Wielkopolski przyjedzie z Sardynii ziarno siewne tak zwanej twardej pszenicy (durum), która służy do produkcji włoskiego makaronu. Wybrani rolnicy obsieją tym ziarnem około 150 hektarów ziemi.

- Zwróciła się do nas spółdzielnia rolnicza z Sardynii z ofertą wyprodukowania ziarna siewnego twardej pszenicy. Włosi zaoferowali nam ziarno, my ponosimy całość kosztów uprawy i sprzedajemy im to, co zbierzemy – wyjaśnia Franciszek Nowak, szef Wielkopolskiego Stowarzyszenia Dzierżawców. W ubiegłym roku za tonę takiego ziarna można było dostać 780 złotych.

Zainteresowanie naszą ziemią wynika z faktu, że popyt na produkowany na Sardynii makaron jest tak duży, iż na włoskiej wyspie zaczyna brakować miejsca na uprawę twardej pszenicy. Sardyńczycy nie obawiają się różnic klimatycznych, bo przetestowali już uprawę swojej pszenicy w Kanadzie, na tej samej szerokości geograficznej co Polska. Podstawowym warunkiem siewu ich ziarna jest posiadanie plantacji o powierzchni co najmniej 20 hektarów.

Ten rok będzie decydujący dla losu pszenicy z Sardynii w Polsce. Jeśli plony spełnią oczekiwania Włochów, to, jak twierdzi Franciszek Nowak, w ciągu pięciu lat powierzchnia jej uprawy może wzrosnąć do 100.000 hektarów. To szansa dla regionalnego rolnictwa.


POWIĄZANE

Okres letni jest odpowiedni dla rozpoczęcia upraw. Wiele warzyw możecie zasiać n...

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę