A_BIO_AGRO_950

WTO przeciw subsydiowaniu cukru w UE

6 sierpnia 2004

Subsydia dla producentów cukru w Unii Europejskiej stanowią pogwałcenie reguł globalnego handlu – głosi wstępne orzeczenie Światowej Organizacji Handlu. WTO przychyliła się do wniosków Brazylii, Australii i Tajlandii, które zarzuciły UE, że subsydiuje eksport cukru niezgodnie z obowiązującymi limitami i w ten sposób winduje ceny na rynkach światowych ze szkodą dla producentów z krajów rozwijających się.

Decyzja WTO nie jest ostateczna, końcowy werdykt zapadnie w najbliższych miesiącach po wysłuchaniu argumentów obu stron sporu. Już dzisiaj można jednak powiedzieć, że orzeczenie z Genewy wzmacnia pozycję eksporterów, którzy domagają się od bogatych krajów istotnej redukcji wsparcia dla rolnictwa w ramach nowej rundy globalnych rokowań handlowych.

Dla UE oznacza to również konieczność bardziej radykalnych ograniczeń w pomocy dla branży cukrowniczej, która ma w tym roku otrzymać z Brukseli 1,7 mld euro. Według inicjatorów skargi, po wejściu w życie orzeczenia WTO ceny cukru na świecie mogą wzrosnąć o 10 proc., gdyż subsydiowany eksport z Unii spadnie o dwie trzecie (do ok. 1,3 mln ton rocznie), co odbije się na wielkości podaży. W lipcu Komisja Europejska zgłosiła projekt znacznych redukcji subsydiów dla producentów cukru w krajach Wspólnoty.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę