aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wyniki kontroli jakości handlowej owoców i warzyw

21 grudnia 2005

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i świeżych warzyw: marchwi, porów, papryki, cukinii, cebuli, kalafiorów, kapusty; produkcji krajowej oraz pochodzących z państw Unii Europejskiej i z krajów trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem:

- jakości handlowej świeżych owoców i warzyw w zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniach Komisji (WE) dla poszczególnych gatunków owoców i warzyw,

- prawidłowości znakowania świeżych owoców i warzyw z uwzględnieniem rozporządzenia Rady (WE) Nr 48/2003 z dnia 10 stycznia 2003 roku ustanawiającego zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży,

- sposobu składowania i transportu świeżych owoców i warzyw, zapewniającego zachowanie ich właściwej jakości handlowej.

Kontrola przeprowadzona została w terminie od 1 do 31 sierpnia 2005 r. na terenie całego kraju. Skontrolowano jakość owoców i warzyw w 112 podmiotach: obiektach hurtowych, supermarketach, na targowiskach.

Wyniki kontroli świeżych owoców

Ogółem skontrolowano 251 partii owoców reprezentujących masę 601.199 kg, z czego niezgodność z rozporządzeniami Komisji (WE) stwierdzono w 108 partiach (tj. 43% partii owoców) reprezentujących masę 19.370 kg, (tj. 3,2% masy owoców); w tym skontrolowano:

- 205 partii świeżych owoców pochodzenia krajowego, reprezentujących masę 585.389 kg, z czego nieprawidłową jakość handlową stwierdzono w 102 partiach o masie 18.924 kg,

- 46 partii owoców z obszaru Unii Europejskiej oraz z państw trzecich, reprezentujących masę 15.810 kg, z czego nieprawidłową jakość stwierdzono w 6 partiach o masie 446 kg.

Wadliwą jakość owoców odnotowano: w 54 % obiektów hurtowych (na 81 hurtowni skontrolowanych w zakresie jakości handlowej owoców), w 64% targowisk (na 11 skontrolowanych), w 25% supermarketów (na 4 skontrolowane).

Wyniki kontroli świeżych warzyw

Ogółem skontrolowano 622 partie warzyw reprezentujące masę 148.783 kg, z czego niezgodność z rozporządzeniami Rady (WE) stwierdzono w 304 partiach (tj. 48,9% partii warzyw) reprezentujących masę 63.818 kg (tj. 42,9% masy warzyw); w tym skontrolowano:

- 606 partii warzyw pochodzenia krajowego, reprezentujących masę 146.985 kg, z czego nieprawidłową jakość handlową stwierdzono w 301 partiach o masie 63.754 kg,

- 16 partii warzyw z obszaru UE oraz z państw trzecich, reprezentujących masę 1.798 kg, z czego nieprawidłową jakość stwierdzono w 3 partiach o masie 64 kg.

Wadliwą jakość warzyw odnotowano w 71% obiektów hurtowych (na 90 hurtowni skontrolowanych w zakresie jakości handlowej warzyw), w 75% targowisk (na 12 skontrolowanych), w 60% supermarketów (na 5 skontrolowanych).

Ponadto w toku kontroli stwierdzono:
- nieprawidłowości w zakresie warunków składowania – 8 podmiotów (tj. ponad 7% wszystkich skontrolowanych),
- brak monitoringu parametrów temperatury i/ lub wilgotności w pomieszczeniach magazynowych – 34 podmioty (tj. ponad 30% ogółem skontrolowanych),
- brak zgłoszenia prowadzenia działalności do właściwego terytorialnie wojewódzkiego inspektora JHARS – 68 podmiotów (tj. niecałe 61% wszystkich skontrolowanych),
- stosowanie nie zalegalizowanych przyrządów pomiarowych – 10 podmiotów (tj. ponad 8% ogółem skontrolowanych).


POWIĄZANE

Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odpornośc...

Zabiegi przedwschodowe lub wczesnopowschodowe to bardzo skuteczne rozwiązanie w ...

Rzepak ozimy w okresie okołokwitnieniowym wymaga szczególnej ochrony. Nie tylko ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę