GUS_230920_750x100_stat

Przełom w amerykańskiej kontroli produktów z jaj

17 września 2020
Przełom w amerykańskiej kontroli produktów z jaj

W Stanach Zjednoczonych zmodyfikowany ma zostać system kontroli nad procesem produkcyjnym w zakładach przetwórstwa jaj. Inspektorzy odpowiedzialni za kontrolę i bezpieczeństwo żywności (FSIS) z ramienia USDA nie będą musieli być obecni cały czas w przetwórniach jajecznych. Inspektorzy FSIS będą odbywać jedną wizytę podczas każdej zmiany zamiast przebywania na miejscu. Zmiany w sektorze jaj, są elementem modernizacji FSIS już wdrożonych dla drobiu i trzody chlewnej.

Zdaniem administracji nowe zasady nadzoru nad bezpieczeństwem procesu wytwarzania przetworów jajecznych umożliwią przedsiębiorstwom większą elastyczność i zmuszą ich do ponoszenia większej odpowiedzialności za organizacje procedur sanitarnych i wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP). Z drugiej strony zmiany zasad kontroli spowodują bardziej efektywne wykorzystanie inspektorów. Zmiany w metodach kontroli produktów jajecznych są pierwszymi od blisko 50 lat. Ciekawostką jest, że FSIS przejmie kontrolę nad substytutami jaj, których produkcja wcześniej była regulowana przez Food and Drug Administration (FDA).

źródło: KIPDiP


POWIĄZANE

Środa 21.10. upłynęła pod znakiem kolejnych rolniczych protestów i blokad dróg w...

W dniu 18 października br. na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolnicze...

Irańscy eksporterzy jaj przez okres sześciu miesięcy wysłali na rynki zagraniczn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę