OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Główny Lekarz Weterynarii informuje

3 grudnia 2015
W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych, rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu zagadnieniu adres poczty elektoronicznej WWA@wetgiw.gov.pl na który od dnia 21 stycznia 2014 roku, polskie podmioty mogą wysyłać informacje zawierające:
- wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:
- temperaturę wewnątrz komory;
- temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;
- czas ekspozycji na dym;
- czas obróbki termicznej;
- opis metody (met. tradycyjna - opis, met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)
Na udostępniony od dnia 21 stycznia b.r. adres e-mail wpłynęły dotychczas informacje od pięciu producentów żywności.
W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii zachęca krajowych producentów do wysyłania ww. informacji na stworzony i dedykowany do tego celu adres e-mail. Celem przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila wpisywać wyłącznie weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, którego informacje dotyczą.
Celem ułatwienia polskim podmiotom wykonywanie badań właścicielskich w kierunku pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych\.



POWIĄZANE

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę