aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

PIS będzie sprawdzać wiedzę z zakresu higieny

19 marca 2003

Od wczoraj osoby pracujące przy produkcji żywności będą musiały wykazać się wiedzą na temat higieny. Za wykrycie braków w tym zakresie Państwowa Inspekcja Sanitarna będzie mogła nawet zamknąć zakład.

Firmy produkujące żywność mają nowy problem. Dzisiaj bowiem wchodzi w życie rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie kwalifikacji w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie żywnością. Przewiduje ono m.in. wprowadzenie obowiązkowych szkoleń dla osób pracujących przy tej produkcji. Ich wiedzę będą sprawdzać urzędnicy.

Za wykryte w tym zakresie braki może słono zapłacić zakład produkcji. W razie stwierdzenia podczas kontroli sanitarnej braku znajomości podstawowych zagadnień higieny przez osoby biorące udział w produkcji Państwowa Inspekcja Sanitarna lub Inspekcja Weterynaryjna może nawet wstrzymać produkcję zakładu lub jego części.

To jest zbyt restrykcyjna kara. Ponadto przepisy nie przewidują w tym przypadku żadnej gradacji. Wszyscy więc, niezależnie od rodzaju grzechu, będą musieli ponosić taką samą karę – mówi Michał Rosa, członek zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Jednak zanim organy kontrolne wstrzymają produkcję, najpierw nakażą usunięcie uchybień. Niewątpliwie zakłady nie będą zamykane od razu. Najpierw będą mogły skorzystać z szansy naprawienia błędów – uspokaja Jarosław Wajcht, dyrektor produkcji w Mieszku, giełdowym producencie cukierków.

Przedstawiciele branży nie mają natomiast nic przeciwko samym szkoleniom. Jeżeli ktoś produkuje żywność, powinien zapewnić jej maksimum bezpieczeństwa. Już od dłuższego czasu szkolimy naszych pracowników – dodaje Jarosław Wajcht.

Przepisy przewidują, że szkolenia będą obejmować wiadomości z zakresu m.in. przepisów regulujących zagadnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności, zagrożeń wynikających z zanieczyszczeń żywności. 

Osoba bez ukończenia takiego szkolenia oraz kończącego je egzaminu nie będzie mogła pracować przy produkcji żywności.


POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę