Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Rosjanie kontrolują nasz przemysł mięsny

4 sierpnia 2004

Rosyjskie służby weterynaryjne kontrolują polskie zakłady mięsne zainteresowane eksportem swoich produktów na rynek rosyjski.

Do pierwszego etapu kontroli wytypowano ponad 50 zakładów mięsnych. W dalszej kolejności zbadane zostaną zakłady przetwórcze obejmujące drób, chłodnictwo, mleczarstwo i ryby. Od wyników kontroli będzie zależało czy polska żywność będzie mogła być sprzedawana na rynku rosyjskim.

Główny Lekarz Weterynarii Piotr Kołodziej poinformował IAR, że kontrola rosyjskich weterynarzy jest bardzo fachowa i rzeczowa, dlatego nie powinno być do niej żadnych zastrzeżeń. "Zakłady kontroluje siedmioro doświadczonych weterynarzy, którzy mają za sobą podobną pracę w USA i Unii Europejskiej" - podkreślił Kołodziej.

Jego zdaniem obecny etap kontroli zakończy się prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu. Ostateczne wyniki kontroli zostaną przesłane stronie polskiej po naradzie w Moskwie.

Rosja żąda, by do 1. września każdy eksporter z nowo przyjętego kraju Unii Europejskiej miał atest jakości wydany przez rosyjskie służby weterynaryjne.

Polska - największy eksporter produkcji zwierzęcej do Rosji spośród krajów nowej "dziesiątki" - jako pierwsza zgodziła się na podobne kontrole. Żadne przedsiębiorstwo, którego nie skontrolują rosyjscy weterynarze, nie uzyska prawa do wwozu swojej produkcji na terytorium Federacji Rosyjskiej.


POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę