Włochy: Rośnie eksport serów, spada masła i serwatki w proszku

26 stycznia 2016
Włochy: Rośnie eksport serów, spada masła i serwatki w proszku
zdj stockowe

W październiku eksport włoskich serów wzrósł o 6,5%, podczas gdy eksport masła spadł o 8,2%, a serwatki w proszku o 11,7%.

Zwraca uwagę wzrost eksportu serów w wiórkach i proszkach: +16,6%, dalej wzrost sera Gorgonzola (+14,0%), Grana Padano i Parmigiano Reggiano (+10,5%), Provolone (+6,6%), Asiago, Montasio, Ragusano, Caciocavallo (+5,9%). Spadł eksport serów Pecorino i Fiore Sardo (-30,0%).

Krajami, które w największym stopniu importowały włoskie sery Grana Padano i Parmigiano Reggiano znajdowały się: Niemcy (21%), USA (16%). W przypadku serów Gorgonzola najwięcej zakupiły go firmy niemieckie (22%) i francuskie (21%).

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Pierwsza transza wypłaty za skup jabłek przez firmę Eskimos wczoraj została prze...

Światowe ceny żywności, a zwłaszcza oleju, nabiału i kasz, w listopadzie spadły ...

List intencyjny podpisany między spółkami obejmuje kwestie dostaw skroplonego ga...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę