informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Ekstrakt z jabłek skuteczniejszym lekiem na raka, niż chemioterapia

3 grudnia 2015
Wszyscy znają stare powiedzenie, że "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (z ang. one apple a day, keeps doctor away), jednak ostatnio naukowcy dowiedli, że jabłka mogą stać się cudownym lekarstwem na raka - podaje portal tylkomedycyna.pl.


Badania laboratoryjne wykazały, że oligosacharydy zawarte w jabłkach, zabijają do 46% komórek raka jelita grubego, co w ogromnym stopniu przewyższa wszystkie z najczęściej stosowanych leków w chemioterapii, na każdym jej etapie. W przeciwieństwie do toksycznych leków stosowanych w chemioterapii, oligosacharydy to naturalne, zdrowe związki, a ich duża ilość znajduje się w owocach i warzywach.


Obecnie rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych nowotworem na świecie wśród kobiet i trzecią z kolei wśród mężczyzn. Standardowe leki, stosowane przy chemioterapii w leczeniu raka jelita grubego przynoszą tylko połowiczny sukces, ale i poważne skutki uboczne, takie jak skurcz naczyń wieńcowych, neurotoksyczność, niedokwistość, immunopresja.


Naukowcy skupili się na jabłkach, jako naturalnych środku w leczeniu i profilaktyce raka jelita grubego, ponieważ jest to owoc spożywany najczęściej w wielu krajach i znane są jego pozytywne efekty w leczeniu nowotworów sutka, jajnika, płuc, wątroby i jelita grubego. Jabłka są kluczowym elementem wielu diet antyrakowych, m.in. w terapii Gersona, czy diecie dr. Budwig.


Oligosacharydy pochodzące z jabłek nie są toksyczne dla zdrowych komórek, co oznacza, że mogą być stosowane w wyższych stężeniach, niż chemioterapia. Reakcja "uwolnienia" oligosacharydów może w ograniczonym stopniu następować także podczas jedzenia tych owoców, jednak w tym wypadku - jak zawsze - świeże owoce są dużo zdrowsze, niz spożywane w wersji przetworzonej.


To badanie dostarczyło kolejnych dowodów na to, jak niesamowite właściwości zdrowotne mają jabłka i jak potężne działanie przeciwnowotworowe mają zawarte w nich oligosacharydy, nawet w niskich stężeniach.

 


POWIĄZANE

Wydaje się, że lodziarze zapadli w sen zimowy? Nic bardziej mylnego. W zaciszu r...

„Free Solo” – premiera w niedzielę 3 marca o godzinie 21:00 na kanale National G...

Diners Club Polska: 4 miejsca, które wyglądają jak z filmu fantasy, a istnieją n...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę