Advertisement

Moda na czosnek niedźwiedzi

3 grudnia 2015
Potrawy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego zyskały ostatnio dużą popularność. Ta znana od wieków roślina słynie ze swoich leczniczych właściwości. Już w średniowieczu spożywano czosnek niedźwiedzi, aby wzmocnić organizm. Posiada właściwości antybiotyczne, zwalcza bakterie chorobotwórcze i jest bogatym źródłem manganu, żelaza (dużo większa zawartość niż w zwykłym czosnku) i magnezu.
 Chociaż na wiele lat zapomniano o tej roślinie, to dziś znów zagościła w domowej kuchni, a jej walory doceniają nawet zawodowi kucharze. Najpopularniejsze w wykorzystaniu są liście czosnku niedźwiedziego, których można używać na surowo do kanapek, sałatek i zup – wówczas nie tracą swoich dobroczynnych właściwości. Wszystkim, chcącym sprawdzić jego niepowtarzalny aromat i smak, polecamy zupę z czosnkiem niedźwiedzim i kremowym serkiem topionym.
Aby przygotowana zupa była bardziej kremowa można dodać do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę. – Dodając śmietankowy kremowy serek topiony, np. MSM Mońki uzyskamy pożywną zupę o subtelnej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe. Dodatkowo kremowy serek topiony dobrze komponuje się z intensywnym smakiem czosnku niedźwiedziego - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Czosnek niedźwiedzi lubi rosnąć w miejscach wilgotnych i zacienionych, np. na obrzeżach lasów, na polanach, w pobliżu rzek. W Polsce objęty jest częściową ochroną, dlatego nie można go zrywać w naturalnym środowisku. Jednak bez problemu zasiejemy go we własnym ogródku, coraz częściej dostępny jest także na różnych bazarach z ekologiczną żywnością.
Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim i serkiem topionym
Potrzebne składniki:
• 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
 •1 l bulionu
 • 2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (każdy 100 g)
• 3 ziemniaki
• sól i pieprz do smaku
• wędzony łosoś i śmietanka do dekoracji
Przygotowanie:
Gotujemy bulion warzywny i dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy zupę i zdejmujemy z palnika. Dodajemy serki topione i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Serki dokładnie rozpuszczamy w zupie. Następnie wszystko miksujemy w blenderze na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dekorujemy wędzonym łososiem i śmietanką.
Smacznego!





POWIĄZANE

Twórcy programów graficznych takich jak CorelDRAW Graphics Suite 2017 czy platfo...

Creotech Instruments opiera swoją działalność nie tylko na przemyśle kosmicznym,...

Po modzie na uprawianie własnych ziół, pomidorów, truskawek, drzew i krzewów owo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę