Adama_15.08-30.09.2021

Najzdrowsze są orzechy włoskie

3 grudnia 2015

Wśród orzechów najzdrowsze są włoskie - oceniają naukowcy. Garstka orzechów włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów - podaje PAP.
Naukowcy podczas 241. zjazdu American Chemical Society ocenili, że orzechy włoskie przewyższają orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce i pistacje. Występujące w tych orzechach przeciwutleniacze działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E. W odróżnieniu od wielu innych rodzajów orzechów, orzechów włoskich się nie praży (podgrzewanie obniża wartości odżywcze.
Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa, witaminy, minerały i błonnik. Nie ma w nich natomiast mogących sprawiać problemy substancji w rodzaju glutenu czy białka mlecznego.
Jak wynika z badań dietetyków regularne spożywanie małych ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II i wielu innych chorób. Zalecana dzienna dawka to 7 orzechów - podaje PAP.


POWIĄZANE

Do 2025 roku wirtualna rzeczywistość wzbogaci się o doznania zmysłów takich jak ...

Wybiegając (nie?)daleko w przyszłość, marka Heinz zadała sobie pytanie czy przys...

Polski start-up opracował automatyczny bar, który zastąpi barmana w obsłudze kli...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę