Pamiętajmy o otrębach i pełnych ziarnach

23 lipca 2009
Czy wiecie, że otręby mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego? Albo, że zapobiegają zaparciom? Wiedziały o tym nasze prababcie i dodawały, że otręby zapobiegają także tworzeniu się homoroidów i zapalenia uchyłka jelita grubego, zaś otręby owsiane zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.

Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, iż otręby to okrywa nasienna ziaren pszenicy, owsa lub ryżu. W modzie były niemal przed trzydziestu laty, reklamowane jako jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Dość powiedzieć, że w 2 łyżeczkach otrąb mieści się jedna trzecia dziennego zapotrzebowania na ten składnik dorosłego człowieka. Ale trzeba uważać, by nie przesadzić w spożywaniu tego dobra, bo zbyt wysokie spożycie może wywołać tzw. zespół jelita drażliwego, wzdęcia oraz spowodować obniżenie wchłaniania wapnia i żelaza, ze względu na zawarty w otrębach kwas fitynowy. Kwas ten upośledza ponadto wchłanianie przez organizm takich składników mineralnych jak magnez i cynk. Trzeba też wiedzieć, że najzdrowszym sposobem przyswajania i cennym źródłem błonnika jest pełnoziarniste pieczywo. Cztery kromki takiego pieczywa dostarczają takiej samej porcji błonnika jak 3 łyżeczki otrąb.



POWIĄZANE

Aż 40 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa. Prawie połowa Europej...

W minioną sobotę, 16 lipca, podczas Mistrzostw Polski w Dojeniu Sztucznej Krowy ...

Bez snu nie ma RE:GENERACJI! Co zrobić, by dobrze spać? Trzeba zadbać o komfort ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę