biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Sertop – kto odpowiada za jakość?

28 czerwca 2018
Sertop – kto odpowiada za jakość?

Najwyższa jakość serków topionych sprawia, że produkt ten idealnie rozsmarowuje się na kanapce i może służyć jako baza do przygotowania różnego rodzaju zup, sosów, sałatek i deserów, przygotowywanych zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jakość produktu zależy w głównej mierze od producenta, który dba zarówno o odpowiedni dobór surowców w tym brak konserwantów, sprawdzone i powtarzalne metody produkcji jak i o odpowiednie opakowanie, chroniące serki w trakcie ich przewozu. Większa część odpowiedzialności za jakość produktu ciąży więc na jego wytwórcy. Ale czy tylko na nim?

- Niestety nie – mówi Marek Maciejewski  - Kierownik Działu Sprzedaży w SERTOP  Sp. z o.o. – Bo na wspomnianą jakość ma wpływ także szereg innych czynników, niekoniecznie od niego zależnych np. odpowiedni transport i zachowanie tzw. łańcucha chłodniczego na wszystkich etapach dystrybucji, którego zakłócenie może spowodować utratę wspomnianej jakości. Pomimo tego, że serek topiony dobrze znosi brak warunków chłodniczych w krótkim okresie czasu, podobnie jak inne produkty nabiałowe objęty jest ścisłą kontrolą jeżeli chodzi o zakres temperatur w transporcie. Oznacza to, że na każdym jego etapie temperatura nie może przekroczyć wymaganych parametrów.

To dlatego, zwłaszcza w letnich miesiącach warto zwrócić szczególną uwagę na sposób przewozu towaru i przechowywania go w sklepach. Warto również uważnie rozpakowywać go w sklepie tak, aby uniknąć uszkodzenia opakowań. Uszkodzenie opakowania, nawet w minimalnym, nie widocznym dla nas zakresie, powoduje dostęp powietrza i przy wysokich, letnich temperaturach, błyskawiczny rozwój pleśni lub zepsucie produktu.

 

Biuro prasowe SERTOP


POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę