biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Skomponuj własną herbatę

18 marca 2019
Skomponuj własną herbatę
Newseria Lifestyle

Łączenie, a także tworzenie nowych smaków to pasjonujące zajęcie. Dzięki niemu rozszerzamy swoją wiedzę w zakresie kulinariów oraz jesteśmy w stanie zachwycić członków rodziny lub znajomych swoim gastronomicznym kunsztem. Na tym polu możemy wykazać się również komponując własną herbacianą mieszankę.

Podobnie jak w przypadku przygotowywania posiłków, tworzenie herbacianych mieszanek wymaga koncentracji, wykorzystania odpowiednich składników, a przede wszystkim wyobraźni. Napar można bowiem skomponować tak, aby pobudzał bądź wyciszał, był słodki lub pikantny, nawiązywał do klasycznych smaków albo przeciwnie – był wypadkową naszych podróży po najdalszych zakątkach świata. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na herbaty, których smak z pewnością będzie wyjątkowy i wielowymiarowy.

Herbata korzenno-cytrusowa

Połączenie goździków z cytrusami gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Herbata korzenno-cytrusowa z jednej strony jest orzeźwiająca i pobudzająca, z drugiej, dzięki korzennemu aromatowi nadaje napojowi interesującego, głębokiego smaku.

Składniki:

  • Herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
  • Łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
  • Łyżeczka świeżo startej skórki z grejpfruta
  • Pół łyżeczki suszonego kwiatu hibiskusa 
  • 2 goździki

 

 

Przygotowanie:

Łyżeczkę herbaty mieszamy z łyżeczką skórki grejpfrutowej i pomarańczowej – ważne, aby zetrzeć tylko wierzchnią warstwę (biała skórka jest gorzka). W moździerzu lekko kruszymy goździki i dodajemy do mieszanki razem ze szczyptą hibiskusa. Do zaparzacza do herbaty lub aluminiowego sitka wkładamy mieszankę, zalewamy wodą o temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 5 minut.

Herbata à la piña colada

Piña colada to drink, który kojarzy się głównie z wypoczynkiem w tropikach i rajskimi wyspami na Karaibach. W tym koktajlu dominują dwa smaki – ananasowy i kokosowy. Z dużą łatwością możemy te składniki wykorzystać komponując herbatę.

Składniki:

  • Herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
  • Łyżeczka kandyzowanego ananasa
  • Łyżeczka suszonego kokosa
  • Łyżeczka suszonych jabłek
  • 20 ml soku ananasowego           

Przygotowanie:

Łyżeczkę herbaty mieszamy z pozostałymi składnikami i wrzucamy do zaparzacza na herbatę. Zalewamy wodą w temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 5 minut. Przelewamy do szklanki i dolewamy sok ananasowy.

 

Rustykalna herbata z lawendą

Za pomocą herbaty możemy podróżować smakami zarówno w przestrzeni, jak i w czasie. Napar, w którego skład wchodzą owoce leśne oraz kwiaty nawiązuje do sielskiego klimatu polskiej wsi i beztroskich czasów młodości.  

 

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Płaska łyżeczka suszonych jagód
  • Płaska łyżeczka liofilizowanych malin
  • Pół łyżeczki suszonej lawendy
  • Pół łyżeczki dzikiej róży

Przygotowanie:

Łyżeczkę herbaty mieszamy z pozostałymi składnikami. Kilka listków dzikiej róży możemy pozostawić do późniejszej dekoracji. Mieszankę wsypujemy do zaparzacza i zalewamy wodą o temperaturze 95oC. Parzymy przez 5 minut. Do filiżanek nalewamy napar i dekorujemy listkami lawendy.

 

Smacznego!

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę