OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

24 kwietnia: Europejski Dzień Śniadań

24 kwietnia 2025
24 kwietnia: Europejski Dzień Śniadań

Jak Polacy jedzą śniadania: w domu, na mieście czy z dostawą pod drzwi? 

Poranki Polaków zmieniają się szybko. Nie tylko kawa na wynos, ale i kubełek skrzydełek z KFC coraz częściej trafiają pod nasze drzwi. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, który obchodzimy 24 kwietnia, Uber Eats przyjrzał się zwyczajom żywieniowym Polaków. Dane platformy wskazują, że najwięcej zamówień na pierwszy posiłek składamy w niedzielę. Rośnie zainteresowanie szybkim i wygodnym dostarczaniem śniadań a coraz więcej osób traktuje je jako codzienną rutynę, dopasowaną do współczesnego stylu życia. 

Jak dzisiaj wygląda poranek Polaka? 

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale w dzisiejszym, zabieganym świecie coraz częściej brakuje nam czasu na jego przygotowanie. Z raportu firmy badawczej Mintel z 2024 roku wynika, że 55 proc. Polaków wybiera szybkie i łatwe do zrobienia śniadanie. Najczęściej szukają takiego, które daje natychmiastowy zastrzyk energii. W odpowiedzi na ten trend rośnie popularność wygodnych opcji - od klasycznych śniadań przygotowanych w domu, przez te zamawiane na mieście, aż po dostarczane pod drzwi posiłki. Jak wynika z raportu Uber Eats, w Polsce nastąpiła prawdziwa rewolucja w porannych rytuałach. Porównując pierwsze kwartały 2024 i 2025 roku, liczba zamówień z oferty śniadaniowej wzrosła prawie 2 razy. 

Jeśli śniadanie, to z kawą 

Według danych Uber Eats, blisko 7 proc. zamówień śniadaniowych obowiązkowo zawiera kawę lub napój kawowy. W tym roku hitem jest Matcha Green Tea Latte (+25 proc. Zamówień w porównaniu z 2024 r.) oraz orzeźwiające Iced Caffè Latte (+20 proc.). Dużą popularność względem poprzedniego roku zyskują też mrożone propozycje, jak Caramel Frappuccino (+18 proc.) czy Iced Caramel Macchiato (+10 proc.).  

Kawa, kanapka i… kubełek skrzydełek 

W ścisłej czołówce najpopularniejszych zamówień znajduje się zestaw „Home Office” od sieci Starbucks, który składa się z kanapki, kawy i ciasta. Zestaw ten stanowi aż 12 proc. wszystkich zamówień śniadaniowych w aplikacji. Jednak dziś śniadanie to również bajgiel, kebab czy nawet kubełek skrzydełek z KFC. 

Najwięcej zamówień realizowanych jest między 10:00 a 11:30 rano, a niedziela to dzień, kiedy Polacy najchętniej wybierają śniadanie z dostawą. To właśnie wtedy liczba ich zamówień jest o jedną trzecią wyższa niż w dni robocze. Co ciekawe, tylko w jednym, 30-minutowym oknie – między 11:00 a 11:30 – składanych jest więcej zamówień niż przez cały wtorek.  

– Obserwujemy rosnące zainteresowanie ofertą śniadaniową, które w pierwszym kwartale bieżącego roku odpowiadało za 12 procent wszystkich zamówień na platformie. Coraz więcej użytkowników Uber Eats traktuje śniadania z dostawą jako element codziennej rutyny – wygodny, szybki i dopasowany do stylu życia – mówi Michał Dubisz, General Manager Uber Eats w Polsce. – Śniadania stają się jednym z kluczowych momentów dnia w kontekście zamówień online – dodaje Dubisz. 

Miasto budzi się do życia. Warszawa z największym wzrostem 

Z danych Uber Eats wynika, że w miastach takich jak Warszawa, Kraków czy Wrocław poranne rytuały nabierają nowego wymiaru. W ciągu ostatniego roku liczba restauracji oferujących śniadania w Warszawie wzrosła o 7 proc., osiągając liczbę 460 lokali. W Krakowie za to o 8 proc., a we Wrocławiu o 6 proc. Śniadaniowe menu można dziś zamawiać z ponad 1200 miejsc w całej Polsce. 

Jakie są nowoczesne nawyki, które zmieniają poranek Polaków 

Z danych platformy Uber Eats wynika też, że jemy bardziej świadomie. Aż 36 proc. Polaków szuka w śniadaniu produktów o niskiej zawartości cukru, 30 proc. decyduje się na dania bogate w białko, a 28 proc. stawia na błonnik. Można więc stwierdzić z pełnym przekonaniem - śniadanie po prostu się klika. 

*** 

O Uber Eats 

Uber Eats to usługa, która pozwala na wygodne i intuicyjne zamawianie jedzenia z wybranych restauracji w dostawie, za pomocą aplikacji mobilnej dostępnej na smartfony lub poprzez stronę internetową. Uber Eats działa w Polsce już od siedmiu lat. Na naszym rynku aplikacja zadebiutowała w lutym 2017 r. w Warszawie, rozpoczynając współpracę ze 150 partnerami restauracyjnymi. Od tego czasu ich liczba wzrosła do blisko 8000 restauracji dostępnych obecnie w aplikacji w ponad 130 miastach w Polsce w tym: Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk, Gdynia, Sopot, Łódź, Katowice, Toruń, Rzeszów, Bydgoszcz, Białystok, Lublin, Świdnik, Szczecin, Częstochowa, Kielce, Radom, Olsztyn, Zielona Góra, Opole, Gorzów Wielkopolski, Elbląg, Płock, Włocławek, Koszalin, Kalisz, Legnica, Łomża, Jelenia Góra, Ełk, Lubin, Siedlce, Słupsk, Leszno, Stalowa Wola, Suwałki, Mielec, Zamość, Gliwice, Zabrze, Sosnowiec, Chorzów, Bielsko-Biała, Dąbrowa Górnicza, Tychy, Ruda-Śląska, Bytom, Żory, Tarnowskie Góry, Mysłowice, Tarnów, Nowy Sącz, Pabianice, Piotrków Trybunalski. 

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę