aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

105 ton wielkopolskich winniczków na francuskich talerzach

20 kwietnia 2005

Aż 44 procent ślimaków winniczków żyjących w Wielkopolsce zostanie w tym roku wyzbieranych i wysłanych na eksport do Francji i Stanów Zjednoczonych, gdzie mięczaki te uchodzą za przysmak.

Zbiór, na który zezwolenie wojewody wielkopolskiego uzyskało 10 firm, potrwa od 1 do 31 maja, poza obszarami chronionymi, czyli rezerwatami, użytkami ekologicznymi i parkami krajobrazowymi.

Wyznaczone firmy mogą pozyskać łącznie nie więcej niż 105 ton winniczków o średnicy muszli przekraczającej 3 centymetry. Zbieranie mniejszych okazów jest zabronione. Normy te zostały przygotowane na podstawie analizy Zakładu Zoologii Ogólnej UAM w Poznaniu. Po zakończeniu zbioru firmy muszą złożyć sprawozdania wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków.

Winniczek to jeden z większych lądowych gatunków ślimaka. Występuje na terenach wilgotnych, aktywny jest głównie nocą. Jako przysmak był już znany w starożytności, a w średniowieczu stanowił, upowszechnione przez zakonników, źródło taniego pożywienia, dozwolonego także w czasie postu.

Zbieranie winniczków, gatunku prawnie chronionego, musi podlegać ścisłej kontroli, bo były przypadki naruszania okresów ochronnych i minimalnych wymiarów. Według resortu środowiska, odpowiedni nadzór od 2001 roku zapewnia ściąganie podatku VAT od zebranych ślimaków.


POWIĄZANE

W ciągu następnych lat branża gier online będzie prze­żywać zmiany. Rozwój nowyc...

Okres letni jest odpowiedni dla rozpoczęcia upraw. Wiele warzyw możecie zasiać n...

Po wielu atakach na rolnicze związki zawodowe i inne organizacje oraz na indywid...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę