OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

97 % mięsa drobiowego w USA zawiera niebezpieczne bakterie

5 stycznia 2016
Najnowsze badanie Consumer Reports ukazało alarmująco wysokie statystyki. 97 % badanych piersi z kurczaka ze sklepów na terenie Stanów Zjednoczonych zawierało bakterie, które mogą powodować nudności. Tylko 3 % sprzedawanego mięsa drobiowego było bezpieczne, pisze alternet.org.

 
W raporcie zapisano, że próbki pobrano w sklepach na terenie USA i znaleziono w nich potencjalnie szkodliwe bakterie. Szokujące statystyki dotyczą produktów, sprzedawanych pod szyldem zdrowych i bezpiecznych marek. Smakosze kurcząt muszą zachować więcej czujności. Etykieta na opakowaniu nie jest gwarancją jakości.
 
Badania przeprowadzono po tym, jak służby epidemiologiczne zidentyfikowały w październiku zagrożenie na trzech fermach Foster Farms po wybuchu epidemii salmonelli. Zachorowało wówczas prawie 390 osób, z czego 40 % było hospitalizowanych ze względu na krytyczny stan zdrowia.



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę