biogaz_09_2025

Bakterie produkuja barwniki do serów i kremów

27 czerwca 2003

Ach, ileż zachodu trzeba, by zrobić coś, co niewielka tropikalna roślinka czyni bez wysiłku. Arnota właściwa (Bixa orellana) jest naturalnym źródłem biksyny – barwnika, któremu wiele kosmetyków (głównie kremów) i smakołyków (zwłaszcza serów) zawdzięcza specyficzny, pomarańczowy - łososiowy kolor.

Aby roślinka produkująca biksynę nie legła na ołtarzu przemysłu, do akcji wkroczyli naukowcy z Uniwersytetu Louisa Pasteura w Strasburgu. Szybko ustalili, że poszukiwany barwnik powstaje z innego, czerwonego barwnika, obecnego także w pomidorach, i że odpowiadają za to trzy geny. Niestety, by zmusić pomidory do produkcji biksyny, trzeba by wzbogacić je o owe geny, co na razie przerasta możliwości francuskich naukowców. Z braku lepszych pomysłów produkcją barwnika obarczyli bakterię. Poczciwa E. coli nie będzie jednak w stanie sprostać rosnącym potrzebom światowego przemysłu. "Science" uspokaja, że niezrażeni niepowodzeniem strasburscy genetycy mają nadzieję w dwa lata opanować sztukę wytwarzania pomidorowych minifabryczek biksyny.


POWIĄZANE

Termin podstawowy minął, ale wnioski nadal można składać Choć 16 czerwca 2025 r....

– Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) ...

Komentarz ekspercki ppr: Rzepak w cieniu geopolityki i klimatu – rosnące napięci...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę