A_BIO_AGRO_950

Brakuje soli?

5 stycznia 2016
Zaczyna brakować soli spożywczej. To efekt nie tylko spadku krajowej produkcji, ale i mniejszego importu - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Magazyny opustoszały, a niektóre hurtownie wprowadziły reglamentację soli. Jak wynika z kontroli GUS, od stycznia do października tego roku produkcja soli warzonej spadła w porównaniu z rokiem poprzednim o prawie 7 proc. do 208 tys. ton, a kamiennej, również używanej w branży spożywczej, aż o 50 proc. do 8,3 tys. ton.

Zdaniem cytowanych przez gazetę ekspertów, niedobory na rynku to efekt mniejszego popytu na początku roku, do czego dopasowano poziom produkcji.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę