2 złote 66 groszy za kilogram – to najnowsza hurtowa cena cukru w kraju. W ciągu ostatnich dwóch tygodni to podwyżka o 16 groszy.
Ceny musiały wzrosnąć, bo rynek robi zdecydowanie większe zakupy, a cukru w magazynach krajowych producentów jest już bardzo niewiele. Do tego dochodzi upalna pogoda sprzyjająca produkcji lodów i napojów oraz przetworów z owoców.
Rosnące zapotrzebowanie powinno w najbliższym czasie skłonić Agencję Rezerw Materiałowych do uruchomienia zapasów. Cena wywoławcza będzie z pewnością dużo niższa od interwencyjnej, a to wywoła spadki na rynku – mówią maklerzy.
Zwyżki cen towarzyszą również światowemu rynkowi cukru. Zapotrzebowanie rynków wschodnich na cukier jest coraz większe i eksport z Brazylii do krajów Azji i Afryki zaczyna znów rosnąć. A realizacja zamówień jest prawie natychmiastowa.
Rynek się ożywił, bo czerwiec przyniósł spore spadki notowań i pozwolił na zwiększone zamówienia. Wszyscy, którzy nie wytrzymali wysokich cen z maja, teraz wykupują to, co zamówili dwa tygodnie temu, a to napędza wzrost cen. Przez najbliższe tygodnie będzie tylko drożej.
40 – sto dolarowe spadki z początku czerwca to już przeszłość. Teraz na światowy rynek cukru powróciły zwyżki. W ciągu dwóch tygodni cukier w Londynie i Nowym Jorku zdrożał o ponad 40 dolarów. Na rynku zagościły więc ceny z maja.
Cukier biały – światowe giełdy USD / tonę
transakcje terminowe
maj 487
czerwiec 445
lipiec 489
transakcje natychmiastowe
maj 497
czerwiec 455
lipiec 485