OPOLAGRA_2025

Ceny - Cukier

10 maja 2010
Jeszcze w połowie kwietnia, kiedy ceny cukru na świecie spadły do 350 dolarów za tonę, analitycy przewidywali, że to już najniższy poziom i teraz zacznie się marsz w górę.
Ale odbicie się cen od dna było zaledwie chwilowe i ostatnie dni przyniosły spadki, jakich nikt się nie spodziewał. Ponad 17 procent w dwa tygodnie i najniższy poziom notowań od roku.

To efekt problemów z zadłużeniem Grecji i ostrożnych zakupów inwestorów, ale przede wszystkim najnowszych prognoz, które wskazują, że światowa produkcja cukru nabrała tempa i surowca będzie więcej niż przewidywano.

Indie, które od trzech lat borykały się ze spadkami produkcji, teraz powoli wychodzą na prostą i zapowiadają podaż cukru na poziomie 18 i pół miliona ton, czyli o 2 miliony ton więcej niż zakładano. To zasługa łaskawszej pogody.

Więcej cukru wyprodukują też Rosja, Meksyk i Australia. Australijscy plantatorzy zachęceni rekordowymi cenami z przełomu roku, zwiększyli powierzchnię upraw trzciny cukrowej. Zdecydowanie więcej będzie też cukru w Unii.

Produkcja cukru na świecie
szacunki na sezon 2009/2010    w mln ton
Rosja        3,6
Australia    4,5
Meksyk        4,8
Unia Europejska    17,5
Indie        18,5

Komisja Europejska szacuje, że w tym sezonie będzie ponad 4 i pół miliona ton nadwyżki. Ale są kraje, które borykają się z brakami cukru. Wśród nich Ukraina, która przewiduje deficyt na poziomie 400 tysięcy ton i zapowiada zwiększenie planowanego importu.

Więcej cukru z trzciny cukrowej kupi także Rosja. Przetwórcy chcą wykorzystać obniżenie o 2/3 akcyzy i tylko w maju zaimportować blisko 850 tysięcy ton cukru.

A oto jak kształtują się ceny na świecie.

Cukier – światowe giełdy towarowe
transakcje terminowe            zł/t

Nowy Jork –       maj            968
             lipiec            984
             październik        1028



Londyn –      sierpień        1367
        październik        1299
        grudzień        1292

Stawki w transakcjach z dostawą na maj i lipiec spadły poniżej 1000 złotych za tonę. Zdecydowanie niższe są też notowania w kontraktach na jesień. Tonę cukru z realizacją dostawy w październiku można kupić od 1028 złotych w Nowym Jorku do prawie 1300 złotych w Londynie.


POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę