A_BIO_AGRO_950

Ceny cukru na giełdach poszły w górę

23 stycznia 2012
FAMMU/FAPA poinformowała, że pierwsze trzy tygodnie stycznia przyniosły podwyżki notowań giełdowych cukru. Od początku roku cukier biały w Londynie zyskał 5 proc., a surowy w Nowym Jorku 3 proc. i trzeba było za niego zapłacić odpowiednio 631 i 529 USD/t.

Powodów ostatnich podwyżek należy upatrywać przede wszystkim w sytuacji technicznej na rynku, drogiej ropie i słabym dolarze.
W sezonie 2011/12 (październik/wrzesień) światowa produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji o około 3 proc. Taki bilans przemawia za spadkiem cen. Jednak mniejsza będzie podaż cukru z Brazylii, a udział tego kraju w światowym eksporcie to prawie połowa. Ten czynnik z kolei będzie działał prowzrostowo na ceny.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę