biogaz_09_2025

Ceny cukru zaczynają spadać

9 listopada 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, początek listopada przyniósł obniżkę notowań cukru. Na londyńskiej giełdzie cukier biały potaniał o 6 proc. do 680 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy stracił 3 proc., zniżkując do 563 USD/t.
Mimo tego w ujęciu miesięcznym notowania były wyższe o odpowiednio 5 i 3%. Natomiast w relacji rocznej cukier biały był na początku listopada 2011 roku tańszy o 9%, a surowy o 15%.
Ostatnie przeceny to przede wszystkim efekt niepewności co do przyszłości strefy euro i losów pakietu pomocowego dla Grecji. W kolejnych tygodniach właśnie informacje makroekonomiczne i polityczne będą w dużej mierze decydować o zachowaniu indeksów towarowych.



POWIĄZANE

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...

Komisja Europejska uruchomiła nową inicjatywę STEP, mającą na celu uniezależnien...

Lato sprzyja ryzykownym zachowaniom kierowców na drodze. Skutki zbyt brawurowej ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę