A_TSW_2026_950

Ceny - Drób

19 listopada 2008
Fatalnie idzie sprzedaż białego mięso indyczego. Filety które do tej pory były naszym przebojem eksportowym, z trudem teraz znajdują nabywców. A ceny z 3 i pól euro za kilogram przez ostanie pół roku spadły poniżej 3 euro.

Dlatego nawet wysoki teraz kurs europejskiej waluty nie rekompensuje przetwórcom strat. Zakłady nie mają innego wyjścia jak mrozić część produkcji. Za to dobrze sprzedaje się czerwone mięso z indyków czyli uda i podudzia.

W wielu firmach wprowadzono lekkie korekty. Za żywiec zakłady płacą najczęściej około 4 złotych 10 groszy za indyki i 3 złote 80 groszy za indyczki.

Hodowcy i przetwórcy czekają na grudzień. Wtedy popyt na mięso indycze, a głównie na filety powinien się zwiększyć.

Na razie żywca jest bardzo dużo, bo do uboju trafiają ptaki z letnich - większych wstawień. Od września do kurników trafiało mniej piskląt, a to oznacza że już w grudniu nie powinno być problemów z nadprodukcją, a o stycznia możemy spodziewać się nawet braków towaru na tym rynku – tłumaczą eksperci.

indyki  zł/kg
ceny skupu w zakładach
indory   4,10 – 4,20
indyczki 3,70 – 3,80

Cenniki podstawowe w wielu firmach są zbliżone, ale każdy zakłady stosuje własne system premiowania. Dopłaty doliczane są hodowcom, którzy podpisali umowy kontraktacyjne i cały towar odstawiają do jednego zakładu, wyższe ceny przysługują także za stosownie systemu jakości i duży rozmiar filetów. W sumie dopłaty mogą sięgać ponad 20 groszy.


POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę