OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ceny - Drób

4 maja 2010
Na rynku drobiu przygotowania do sezonu letniego, a zatem nadziei na większą konsumpcję w pełni.
W tym tygodniu największym zainteresowaniem kupujących cieszą się filety z piersi kurczaka, udka i skrzydełka. To podstawowe elementy, które znajdują sporą liczbę nabywców, gdy rozpoczyna się sezon grilowy. Chętnie kupowane są też ćwiartki, ale o szaleństwie sprzedaży nie ma mowy. A brak wzmożonego handlu najbardziej widoczny jest w cenach.

W ciągu ostatnich dwóch tygodni część elementów drożała, część traciła na wartości. Większa podaż filetów z piersi sprawiła, że kilogram potaniał prawie o złotówkę.

Kurczaki –giełdy towarowe

max. Ceny transakcyjne  zł/kg
            dzisiaj    2 tygodnie temu
filety z piersi    11,20    12,00
tuszki        4,90    5,00
ćwiartki    4,20    3,80
skrzydła    4,40    3,60

Minimalnie spadły ceny drobiowych tuszek. Za to wzrosły notowania ćwiartek i skrzydeł – te ostatnie są droższe o 80 groszy za kilogram.

Lekkie zawirowanie cenowe dotknęło rynek podrobów drobiowych.

Podroby z kurczaków
Giełdy towarowe
max. Ceny transakcyjne  zł/kg
        dzisiaj    2 tygodnie temu
wątróbki    2,80        2,70
serca        2,80        3,80
żołądki        3,90        3,50
O 40 groszy droższe są żołądki, o 10 wątróbki.

Aż o złotówkę tańsze są serca. To efekt niewielkiego zainteresowania tym towarem i jednocześnie jego sporej dostępności na rynku.


POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę