A_BIO_AGRO_950

Ceny - Wieprzowina

12 kwietnia 2007
Przedwczoraj żadnych ruchów, wczoraj nieśmiałe sondowanie rynku – handel mięsem na giełdach towarowych jeszcze nie podźwignął się ze świątecznego marazmu. I przynajmniej na razie nic nie wskazuje na to, aby mogło być inaczej. W wielu magazynach wciąż zalegają ogromne ilości mrożonego mięsa.

Od najtańszych elementów po te najbardziej szlachetne. I mimo możliwości negocjowania atrakcyjnych cen, chłodnie wcale nie pustoszeją. Na przykład bardzo wysokiej klasy szynkę bez kości można kupić za niewiele ponad 9 złotych za kilogram, a i tak nie przyciąga to chętnych. Firmy gotowe są robić wszystko, aby pozbyć się towaru, bo koszty magazynowania stają się niewspółmierne do wątpliwych zysków.

CENY WYWOŁAWCZE
Giełdy towarowe zł/kg
tłuszcze twarde 1,00
tłuszcze miękkie 0,80
słonina 1,60 – 1,70
skórki wieprzowe 0,50

W dalszym ciągu ogromnym, nierozwiązywalnym wręcz problemem są rosnące ilości tłuszczów i podrobów. Dopóki nie będzie handlu ze wschodem, może być tylko gorzej – komentują maklerzy.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę