A_BIO_AGRO_950

Ceny - Wieprzowina

24 sierpnia 2007
Gwałtowna korekta na rynku mięsa. Bardzo wyraźne obniżki dotknęły półtusze wieprzowe. Jeszcze kilka dni temu chłodzone w klasie E kosztowały nawet 6,5 złotego za kilogram. Dziś nikt nie zapłaci więcej jak 5 złotych 90 groszy.

Popyt jest niewielki, ale ceny elementów utrzymują się na wysokim poziomie, przeceny są więc nieuniknione. Tym bardziej, że na nasz rynek stale dociera towar z importu.

Oferty belgijskie czy holenderskie stały się teraz dużą atrakcją. Na przykład szynka kosztuje około 6,5 złotego za kilogram. Tymczasem krajowa jest o złotówkę droższa.

Tłuszcze, słonina czy podgardla przestały być już obiektem spekulacyjnych zakupów. Ceny bardzo wyraźnie idą w dół, nawet o 30 – 40 groszy za kilogram – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

CENY TRANSAKCYJNE  zł/kg

tłuszcze twarde 1,40 – 1,50
słonina 1,80 – 2,00
podgardla 2,00 – 3,20



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę